Dostupni linkovi

Hiljade penzionera na protestima u Zenici, traže povećanje od 10 posto


Penzioneri u Zenici su tražili 10 posto veće penzije i bolju zdravstvenu zaštitu, 30. novembar 2021.
Penzioneri u Zenici su tražili 10 posto veće penzije i bolju zdravstvenu zaštitu, 30. novembar 2021.

Nekoliko hiljada penzionera izašlo je na proteste u Zenici, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje su tražili povećanje penzija za 10 posto i bolju zdravstvenu zaštitu.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), jednog od 10 u Federaciji BiH, Mustafa Trakić kazao je da je na ovom području 60.000 penzionera, od kojih njih 36.000 ima penziju u iznosu 382 KM (241 euro).

Naveo je kako su nekoliko puta dobijali obećanja o povećanju penzija, ali se to nije dogodilo, prenosi agencija FENA.

"Danas kažemo: Dosta. Nema obećanja, od obećanja se ne živi. Danas je konkretan naš zahtjev ovdje, u Zenici, nadam se da će se nastaviti i diljem Federacije. Deset posto povećanje penzija i nema drugog razgovora", rekao je Trakić.

Penzioneri su istakli kako su svjesni socijalne, političke i ekonomske situacije u društvu, ali zahtijevaju da “teret svi podjednako nose”.

"Skupština je još u martu donijela odluku da se ide na proteste. S obzirom da su Vlada i Parlament gluhi na naše ranije vapaje. Dugo smo čekali i na koncu odlučili da idemo na ove proteste", istakao je predsjednik Skupštine Saveza penzionera ZDK Šefik Zvekić.

On je dodao kako se ovom skupu nisu odazvala udruženja iz Tešanja i Olova, ali da se nada da će im se u budućnosti i oni priključiti u ostvarivanju prava penzionera.

Predsjednik Udruženje penzionera Grada Zenica Emin Sijerčić rekao je da su zahtjevi penzionera opravdani i dokumentovani, da postoji suficit u Fondu PIO/MIO te da Vlada FBiH može hitno reagirati i povećati penzije.

Zahtjevaju, dodao je Sijerčić, i izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, zatim da se mogu liječiti u svim zdravstvenim institucijama u FBiH, od Vlade ZDK da im se pod istim uslovima omogući da se mogu liječiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama te proširenje Esencijalne liste lijekova.

U BiH ima skoro 700 hiljada penzionera, pokazuju podaci entitetskih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje (Republika Srpska i Federacija BiH), a najniža isplaćena penzija je u bh. entitetu Republika Srpska i iznosi oko 224 marke (112 eura). Nju prima oko 40 hiljada građana. Prosječnu penziju koja se kreće između 390-400 maraka (190-200 eura) dobija oko 80 hiljada građana.

Najniža penzija u Federaciji BiH, drugom bh entitetu, iznosi nešto preko 370 maraka (185 eura), a zagarantovana oko 470 maraka (235 eura).

XS
SM
MD
LG