Dostupni linkovi

Održan protest ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu


Građani ispred OHR-a protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Građani ispred OHR-a protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH

Ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu, u srijedu, 7. septembra, održan je protest građana koji se protive mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH).

Stootinjak građana okupilo se insistirajući da visoki predstavnik Christian Schmidt riješi pitanje provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s izborima u BiH, odnosno da omogući svim građanima da budu birani u najviše državne institucije, Dom naroda Parlamenta i Predsjedništvo, bez uvjeta da su pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Prema Ustavu BiH, u Predsjedništvo BiH se biraju tri člana, "Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH (FBiH)" i "Srbin iz entiteta Republika Srpska (RS)", što je odrednica koja onemogućuje Jevrejima, Romima, ostalima, mogućnost kandidiranja i biranja za članove Predsjedništva BiH, te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Također, Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika Srpska, kao ni Srbi iz entiteta Federacija BiH ne mogu se kandidirati ili delegirati na te pozicije.

Zahtjevi okupljenih na protestu u Sarajevu, 7. septembra 2022.
Zahtjevi okupljenih na protestu u Sarajevu, 7. septembra 2022.

Ovo je četvrti protest ispred OHR-a istim povodom.

Prema dokumentima koji su se u posljednja dva mjeseca pojavili u javnosti, a koje OHR nije ni otvrdio ni demantovao, visoki predstavnik Christiana Schmidta planira izmijeniti Izborni zakon BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

'Želim da živimo normalno' - protesti ispred Ureda visokog predstavnika u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Dokument o promjeni izbornog zakonodavstva i dijela Ustava Federacije BiH izazvao je oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podjela u Bosni i Hercegovini.

Suština izmjena Izbornog zakona jeste u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG