Dostupni linkovi

Protest protiv progona novinara u ruskom Kazanju


U ruskom gradu Kazanju 10. decembra organizovana je protestna akcija protiv progona novinara.

Protest su organizovali opozicioni aktivisti u Kazanju, a nekoliko minuta nakon početka okupljanja, snage bezbednosti naterale su učesnike da uklone plakate na kojima se pominje novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa.

"Alsu Kurmaševa je novinarka, a ne zločinac", "Ne proganjajte novinare", pisalo je na plakatima učesnika protesta.

Predstavnici snaga bezbednosti su naveli da je protest trebalo da bude posvećen samo sećanju na poginule novinare i upozorili učesnike da "čine sve da i oni ne budu izvedeni pred lice pravde".

Protestna akcija protiv progona novinara u Kazanju, 10. decembar 2023.
Protestna akcija protiv progona novinara u Kazanju, 10. decembar 2023.

Novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE iz Praga u Češkoj koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, se duže od mesec dana nalazi u istražnom zatvoru u Kazanju.

Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično delo za koji je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Kurmaševa je u Rusiju otputovala zbog hitne porodične situacije u maju, a privremeno je zadržana 2. juna dok je čekala povratni let na aerodromu Kazanj, gde su joj oduzeta oba pasoša.

Vlasti su 11. oktobra kaznile Kurmaševu s 10.000 rubalja (103 dolara) jer nije prijavila američki pasoš ruskim vlastima.

Ponovno je privedena 18. oktobra i tada je optužena da se nije registrovala kao strani agent.

Sud u Kazanju produžio joj je 1. decembra pritvor do 5. februara.

Odluka o produženju pritvora Kurmaševoj donesena je dan nakon što ju je vodeća ruska grupa za ljudska prava Memorial priznala kao političkog zatvorenika.

Rusko pritvaranje Kurmaševe, drugog američkog člana medija kojeg Moskva drži u pritvoru ove godine, izazvalo je talas kritika grupa za ljudska prava i političara koji kažu da taj potez signalizira novi nivo ratne cenzure.

Moskva je optužena da je pritvarala Amerikance kako bi ih koristila kao monetu za razmenu za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Državama. Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich uhapšen je u martu zbog navodnog špijuniranja -- optužbe koju on i novine oštro poriču.

Kurmaševa je jedna od četiri novinara RSE -- Andrej Kuznječik, Ihar Losik i Vladislav Jesipenko su ostala trojica -- koji su trenutno u zatvoru po optužbama u vezi sa svojim radom.

Grupe za ljudska prava i RSE su više puta pozivali na puštanje na slobodu svih zatvorenih.

XS
SM
MD
LG