Dostupni linkovi

U Beogradu sa protesta LGBT+ zajednice poručeno 'Mržnja ubija'


protest LGBT 03032023 LOOP okupljanje

"Mržnja ubija", poruka je sa protesta u Beogradu zbog nedavnog napada na osobe iz LGBT+ zajednice.

Okupljeni su zatražili da institucije rade svoj posao.

"Nećemo više da tolerišemo napade koji su učestali", poručio je Aleksandar Savić iz organizacije za LGBT+ prava "Da se zna".

Protestno okupljanje bilo je na istom mestu, u parku Manjež, gde je pet dana ranije, 28. februara, izboden jedan mladić zbog seksualne orijentacije.

Policija je u međuvremenu saopštila da su uhapšene dve osobe osumnjičene za napad.

Okupljeni na protestu u centru Beograda, 3. mart 2023.
Okupljeni na protestu u centru Beograda, 3. mart 2023.

Ana Petrović iz organizacije "Da se zna" poručila je na protestu da hapšenje osumnjičenih za napad znači, ali da je to samo početak.

"Hapšenje je samo jedan deo, hapšenja je bilo i ranije, hapšenje nam znači, ali to je samo početak. Pozivamo pravosudne organe da efikasno i pravovremeno reaguju", rekla je ona.

Valerijan iz Beograda, jedan od učesnika protesta, rekao je za RSE da je došao kao podrška LGBT i transrodnim osobama.

"Da znaju da nisu sami ili same i da imaju podršku svih nas", poručio je.

Mila Maksimović iz Beograda upitana koliko je teško biti LGBT osoba u Srbiji rekla je da nije teško ako ne pokazujete neke znakove, poput bedževa, zastave.

"Ako se uklapate u ljudske norme, ok je, ali ljudi čim vide nešto malo drugačije, odmah je to loše, odmah je to LGBT propaganda", rekla je ona.

Organizatori protesta su zahtevali i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

Ministar se nije javno oglašavao povodom zahteva sa protesta. Na upit RSE o tome, Ministarstvo unutrašnjkih poslova nije odgovorilo.

Policija je 2. marta uhapsila dve osobe zbog ovog napada. Jedna osoba je osumnjičena za ubistvo u pokušaju, a druga za nasilničko ponašanje.

U policijskom saopštenju je navedeno da se M.V. sumnjiči da je 28. februara u parku Manjež oštrim predmetom ubo dvadesettrogodišnjeg mladića, nanevši mu tešku telesnu povredu u predelu leđa.

L.J. koji je bio u društvu sa M.V. tereti se da je fizički napao dvadesetšestogodišnjeg mladića nanevši mu povrede glave.

Policija je obezbeđivala učesnike protesta koji je završen bez incidenata.
Policija je obezbeđivala učesnike protesta koji je završen bez incidenata.

Organizacija za LGBT+ prava "Beograd prajd" objavila je 28. februara da su tri osobe napadnute zbog seksualne orijentacije.

"Grupa muškaraca, pripadnici 'skinhedsa' su jednog napadnutog izboli nožem, a drugog su napali razbijenom flašom", saopštio je "Beograd prajd".

Ta organizacija je navela da država mora da radi na sprečavanju i osudi javnog govora mržnje, "koji neretko kao rezultat imaju upravo ovakve zločine".

U poslednja tri dana februara četiri osobe su napadnute, naveli su aktivisti.

Napade je osudila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Od avgusta 2022. u Srbiji je zabeleženo 68 incidenata prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

U Srbiji je 2022. održan Evroprajd, međunarodni događaj posvećenog LGBT+ pravima, u smanjenom obimu zbog bezbednosnih pretnji.

Istog dana desničari su organizovali proteste protiv LGBT+ skupa.

XS
SM
MD
LG