Dostupni linkovi

Protest desničara i rivalskih grupa u Vašingtonu


Policijski službenici kod zgrade Kongresa u Vašingtonu, SAD, 18. septembra 2021.
Policijski službenici kod zgrade Kongresa u Vašingtonu, SAD, 18. septembra 2021.

Pripadnici desničarskih grupa, među kojima se očekuje da će biti i članovi “Ponosnih momaka” i “Čuvara zakletve” protestuju u subotu 18. septembra u centru Vašingtona, kod zgrade Kongresa, nezadovoljni zbog pritvaranja oko 60 i krivičnih procesa koji se vode protiv stotina građana okrivljenih za nasilni upad u sedište američke zakonodavne vlasti početkom januara.

Okupljanje u američkoj prestonici organizuje Met Brejnard nekašnji strateg kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Najava skupa uzrokovala je ponovno ograđivanje zgrade američkog Kapitola pošto su žice i ograde bile uklonjene u nedeljama nakon inauguracije aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena javlja Glas Amerike.

Zgrada Kapitola ograđena metalnom barijerom uoči najavljenog subotnjeg protesta ultradesničara u centru Vašingtona
Zgrada Kapitola ograđena metalnom barijerom uoči najavljenog subotnjeg protesta ultradesničara u centru Vašingtona

Nadležni su izdali dozvolu za skup najviše 700 ljudi, a policija tvrdi da ima temeljan plan povodom planiranog protesta.

Izdala je i upozorenje o mogućem nasilju na skupu dok je Nacionalna garda stavila u pripravnost stotinu pripadnika kao podršku policijskim snagama koje će ga obezbeđivati.

"Bilo je nekih pretnji povezanih sa nasiljem”, rekao je uoči subotnjeg skupa Tomas Mendžer, šef policije Kapitola. Najavio je i mogućnost održavanja kontraskupova, ali nije precizirao koje bi se još grupe mogle okupiti.

Portparol Pentagona je saopštio da će trupe Nacionalne garde biti nenaoružane i opremljene palicama. Njeni pripadnici reagovaće tek pošto budu iscrpljene lokalne, državne i federalne snage za primenu zakona, ukazano je iz sedišta američkog Sekretarijata odbrane.

"Snage će biti raspoređene na zahtev policije Kapitola kako bi pomogle u zaštiti zdanja Kongresa i kancelarija tako što će se naći na ulazima u zgradu i proverom akreditiva pojedinaca koji žele da uđe u Kapitol”, ukazao je portparol Pentagona.

Skup desničarskih grupacija u prestonici Sjedinjenih Država budi zabrinutost u američkoj javnosti imajući u vidu razvoj događaja 6. januara 2021. u danu kongresne potvrde pobede aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Tada je više stotina pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, nakon protesta kod spomenika Džordžu Vašingtonu zbog navodne izborne krađe predsedničkih izbora, došlo pred zdanje Kapitola.

Deo njih provalio je u Kapitol, krećući se bez ikakve kontrole kroz hodnike zdanja i kancelarije kongresmena, od kojih su se mnogi krili gde god su se zatekli. Zasedanje Kongresa je prekinuto dok izgrednici nisu izbačeni i privedeni, a izborna pobeda aktuelnog predsednika potvrđena je tokom večeri.

Pet osoba izgubilo je život u neredima, povređeno je više od stotinu policajaca, a procenjena šteta iznosila je milion dolara.

Više stotina ljudi našlo se na optuženičkoj klupi po optužbama za učešće u neredima i nasilni upad u Kapitol. Protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongresu se vodio proces opoziva pod optužbom da je bio organizator pobune, ali njegova krivica za to nije utvrđena u Senatu, zbog čega nije osuđen i opozvan sa dužnosti na kojoj se u tom trenutku više nije nalazio.

Neki od činilaca američkog društva najavljivali su podnošenje privatnih tužbi protiv Trampa. Do sada je to već učinilo sedmoro policajaca, angažovanih na obezbeđivanju američkog Kapitola, tvrdeći da je, u dosluhu sa desničarskim ekstremističkim grupama, podstakao napad na Kongres 6. januara 2021.

XS
SM
MD
LG