Dostupni linkovi

Novi protest protiv izgradnje male hidroelektrane kod Foče


Protest
Protest

Članovi udruženja “Bjelava”, aktivisti nevladinih organizacija i građani okupili su se u četvrtak 1. oktobra u Foči, gradu na istoku Bosne i Hercegovine, kako bi iskazali svoje protivljenje izgradnji malih hidroelektrana na rijekama Velika i Mala Bjelava i rijeci Bjelavi, koje teku u okolini Foče.

Svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje mini hidroelektrana aktvisti i građani iskazali su okupljanjem ispred zgrade Muzeja “Stara Hercegovina” u kojoj se tokom pandemije korona virusa održavaju sjednice Skupštine opštine Foča.

Oni su od gradskih odbornika očekivali da usvoje deklaraciju o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na fočanskim rijekama, ali zbog nedostatka kvoruma sjednica Skupštine opštine Foča nije održana.

Pripremni radovi za izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava kod Foče počeli su prije nekoliko mjeseci.

Građani su protestovali i ukazivali da se vodotok, šumsko područje, pa i privatna imovina uništavaju, a da investitor ne posjeduje potrebne dozvole.

U međuvremenu, radovi su obustavljeni do pribavljanja saglasnosti, ali građani ne odustaju od cilja - da se izgradnja ovakvih objekata na fočanskim rijekama zabrani.

Kako je novinarima tokom protesta rekao Jovan Drakul iz Udruženja “Bjelava”, svjedočili su kako izgleda priroda nakon izgradnje hidroelektrana u Miljevini, selu u okolini Foče.

„Isušena korita koja smo vidjeli na Miljevini gdje postoje već četiri izgrađene mini hidroelektrane i to je bio jasan znak da upalimo alarm da ne želimo više nijednu, jer one ne donose nikakvu korist kako lokalnom stavništvu tako ni opštini Foča”, naglasio je Drakul.

Kako je on novinarima objasnio finansijska korist od četiri izgrađene mini hidroelektrane u protekloj godini bila je samo 81.000 KM ( 40,5 hiljada eura), što u gradskom budžetu u Foči ne predstavlja ni jedan posto.

Članovi udruženja i građani danas su u centru Foče organizirali performans tokom kojeg su simbolično pokazali kako, nakon izgradnje mini hidroelektrana, rijeke završavaju u cijevima, a iza njih ostaju uništena priroda i isušena korita.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene podsjetila je tokom protesta da je počela kampanja svjetskih okolišnih organizacija za zaštitu rijeka i koja podržava borbu građana za Bjelavu.

"Pozivamo ljude širom BiH da se udruže i da zaštite javno dobro, da ne dozvole da se dešava daljnja privatizacija onog što pripada svima nama, a nikako pojedincu", rekla je Kusturica.

Globalnoj kampanji za zaštitu rijeka u BiH, u kojoj se upozorava da mini hidroelektrane ugrožavaju hiljade kilometara tokova divljih rijeka, kvalitetu života lokalnih zajednica, te turistički potencijal zemlje pridružilo 25 globalnih organizacija.

XS
SM
MD
LG