Dostupni linkovi

Frilenseri protestovali pred Skupštinom Srbije


Članovi udruženja Internet radnici Srbije pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu, 6 avgusta 2021.
Članovi udruženja Internet radnici Srbije pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu, 6 avgusta 2021.

Članovi udruženja Internet radnici Srbije održali su protestni performans pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu zbog izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da radnici na internetu, frilenseri, plate poreze i doprinose za poslednjih šest godina.

Kako je javila agencija Beta, desetak članova tog udruženja ispisalo je poruku na trotoaru ispred platoa Doma Narodne skupštine sa zahtevom da se obustavi naplata poreza i doprinosa za frilensere od 2015.

„Borba bez podela je pobeda za svakoga", poručili su grafitom frilenseri koji su nosili maske i želeli da ostanu anonimni.

Oni su zatražili, kako su naveli, održivo rešenje njihovog pravnog i poreskog statusa. Jedna od članica udruženja rekla je da će nastaviti borbu pravnim sredstvima i protestima.

„Borba bez podela je pobeda za svakoga", poručili su grafitom frilenseri u Beogradu 6 avgusta 2021.
„Borba bez podela je pobeda za svakoga", poručili su grafitom frilenseri u Beogradu 6 avgusta 2021.

Dve organizacije iz tog sektora, Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije u dogovoru sa Vladom Srbije ranije su kao prelazno rešenje prihvatili Zakon o porezu do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022.

Ta udruženja protestovala su više puta početkom godine i tražila otpis poreza i doprinosa za period od 2015. do ove godine koji im je obračunala Poreska uprava, a na kraju su, umesto otpisa, prihvatili predlog Vlade Srbije da za protekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.

Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana koji je do tada važio i koji su ta dva udruženja prihvatila, predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa od oko 56 odsto, umesto od 80 odsto.

XS
SM
MD
LG