Dostupni linkovi

Protest fotoreportera u Beogradu: Novi zakon vodi do rasula


Protest fotoreportera: Mehanički rad ili autorsko delo?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Protest fotoreportera: Mehanički rad ili autorsko delo?

Mehanički rad, ili autorsko delo? Jedno je pitanja koje je stotinak fotoreportera i fotografa sa protesta u parku preko puta Skupštine Srbije postavilo poslanicima u danu kada bi trebalo da se izjasne o izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima. Traže odbacivanje predloženih izmena jer, kako su naveli, degradiraju profesiju - dok bi njihovo delo - fotografije izgubile autorsko-pravnu zaštitu. Protest su organizovali kao izložbu svojih fotografija.

“Ukoliko se ovo ishitreno i na brzinu predloženo tumačenje donese, ja se zaista bojim da su ugroženi svi ljudi koji se bave umetnošću i intelektualnim radom”, poručio je u obraćanju kolegama Zvezdan Mančić, predstavnik Centra za razvoj fotografije – jednog od udruženja koje se usprotivilo najavljenim izmenama.

Najdrastičniji vid protesta izrazio je Dragoljub Zamurović, poznati fotograf i autor mnogobrojnih monografija kojima je ovekovečio kako svetski poznate destinacije, tako i razne predele i prirodna bogatstva Srbije, poput Stare Planine, Uvca, Đerdapa.

Zamurović, višestruko nagrađivani fotograf, je pred okupljenima iscepao svoja dela.

“Zato što želim da podržim fotoreportere i zabranu pljačke koja se ovim zakonom predlaže. Omogućava da svako uzme tuđu fotografiju i da je koristi kao da je njegova, seče i objavljuje. Mislim da to nije u redu i da to nije civilizovano. I da vodi jednom opštem rasulu. Počeli su sa penzijama koje su uzeli, sad uzimaju fotografima fotografije. Sutra će da uzimaju šporete ili krompir sa pijace”, rezigniran je Zamurović.


Njegov kolega Dragan Kujundžić, samostalni fotograf i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja, svojim fotografijama pažnju skreće i na osetljiva društvena pitanja poput teškog položaja Roma. Laureat je fondacije World press photo, koja dodeljuje jednu od najprestižnijih fotografskih nagrada, a dela su mu objavili gotovo svi značajniji svetski mediji poput: Njuzvika, Tajma, Njujork tajmsa, Herald tribjuna.

Kujundžić upozorava da su predložene izmene zakona protivne svim međunarodnim propisima o zaštiti autorskih prava.

“Ako se ovo usvoji, mislim da ćemo svi ostati bez posla. Naša poruka je, ako to uopšte može da dopre do poslanika u parlamentu, pogotovo vladajuće stranke koji to pokušavaju da proguraju - da se uzmu u pamet i ne glasaju. Jer to nije dobro ni za Srbiju”, zaključuje Dragan Kujundžić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG