Dostupni linkovi

Protest zbog četvrtog femicida u Vojvodini u ovoj godini


Jedna od poruka sa trećeg protesta protiv femicida u Novom Sadu, februar 2024.
Jedna od poruka sa trećeg protesta protiv femicida u Novom Sadu, februar 2024.

Zbog četvrtog slučaja femicida u pokrajini Vojvodini u ovoj godini, u centru Novog Sada je 13. marta uveče održan protest grupe "Žene za promene".

Jedna od aktivistkinja, Marija Srdić, podsetila je da je to četvrti put u 2024. godini da se okupljaju, kako bi ukazali na još jedno teško i svirepo ubistvo žene u porodičnom nasilju.

Ponovila je da je dva dana ranije u jednom novosadskom naselju 53-godišnju ženu usmrtio suprug, te da je Tužilaštvo to delo okvalifikovalo kao teško ubistvo, izvršeno na svirep i podmukao način.

Srdić je podsetila da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole kako bi se utvrdilo da li je postupanje policije i Centra za socijalni rad u tom slučaju bilo u skladu sa obavezama i standardima propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

"Ovo je bilo prvo oglašavanje neke od institucija, nakon dužeg vremena, dok traje epidemija femicida kojoj se na vidi kraj", navela je ona.

Podsetila je da su aktivistkinje na istom mestu stajale i 29. februara, zbog ubistva mlade žene u Bačkom Gradištu.

Pre toga su protestovale 21. februara, zbog ubistva dve žene u Rakovcu - ćerke i majke.

"Izgubili smo ih, uprkos činjenici da je nasilnik, bivši suprug, bio poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici", navela je Srdić.

Grupa "Žena za promene" zatražila je od nadležnih da se usredsrede na spašavanje ženskih života i "obuzdaju epidemiju nasilja".

Ponovljen je zahtev da se femicid klasifikuje kao posebno, "najteže krivično delo".

Marija Srdić je istakla da su izlasci aktiviskinja na ulice tokom prošle godine, poslednjih meseci i nedelje izraz njihovog bola, besa i neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu konačno "prepoznati kao problem".

Glumac Radivoje Čupić podsetio je da muškarci nasilnici ubijaju ne samo žene, već i svoju decu i druge članove porodice, smatrajući ih svojim vlasništvom.

"Ljudi u institucijama moraju menjati stvari i procedure koje ne daju rezultate u zaštiti žena od nasilja, policija mora jačati svoju efikasnost, svi oni koji za nasilje znaju, u porodici ili u svom komšiluku, treba da ga prijave, bez izgovora. Svakodnevno treba razbijati stege patrijarhata koji nas drži zarobljenim u krugu nasilja", poručio je Čupić.

Radivoje Čupić je ocenio i da predstavnici vrha vlasti svakodnevo podstiču nasilje verbalnim napadima na političke oponente, ali i sve one koji drugačije misle, dok mediji o nasilju senzacionalistički izveštavaju, kršeći sva pravila struke i novinarsku etiku.

Sa skupa je zatraženo da se obezbedi i prevencija - kroz rad sa dečacima i devojčicama, mladićima i devojkama, uz obrazloženje da "ništa neće dati tako dobre rezultate kao ulaganje u najmlađe i najranjivije".

Na kraju skupa održana su četiri minuta ćutanja za četiri ubijene žene.

XS
SM
MD
LG