Dostupni linkovi

Protest boraca i građana u Banjaluci


Banjaluka: protest boraca i građana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Banjaluka, 23. mart

U Banjaluci je u parku Mladen Stojanović održan treći po redu protest nezadovoljnih boraca i građana. Uz povike "Lopovi, lopovi" nekoliko stotina okupljenih još jednom je zatražilo poboljšanje statusa boraca i građana, te borbu protiv ratnog profiterstva i političara koji su se enormno obogatili, dok je, kako je poručeno, običan narod doveden na rub egzistencije.

Okupljeni su prozivali vladajuće stranke, ali i opoziciju da ne prikuplja jeftine poene na račun protesta. Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske i član štaba nezadovoljnih boraca RS Duško Vukotić pročitao je i zvanične zahtjeve predstavnicima vlasti.

Među zahjtevima su da se izvrši revizija kategorizacije boraca, da Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske objavi spisak boraca koji po raznim osnovama dobijaju sredstva iz entitetskog budžeta, a glavni zahtjev je da Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, podnese ostavku.

Vukotić je naveo kako su na proteste bili pozvani i entitetska premijerka Željka Cvijanović, te nadležni ministar Petar Đokić.

"Znali smo da neće doći. Mi se bavimo našom boračkom problematikom, a da je normalno stanje u društvu mi ne bismo bili ovdje", poručio je Vukotić.


"Ne vjerujte Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku kada vam se obraćaju iz svojih crnih limuzina. Vjerujte svom praznom stomaku, praznom frižideru! Vjerujte svojoj djeci čija je budućnost ovdje uništena!", rekao je član štaba nezadovoljnih boraca Republike Srpske Željko Ducanović.

Demobilisani borac Drago Ćelevandić kaže da je na proteste došao jer nema od čega da živi.

"Ovo društvo i ova vlast više ne vode nikuda. Nikakvog prihoda nemam, nigdje zaposlen nisam. Imam i dva sina koji nigdje nisu zaposleni. Narod nema šta jesti. Zato smo došli ovdje da se borimo, i čudim se da narod, gladan, nije došao ovdje u većem broju", priča Ćelevandić.

Organizatori protesta rekli su da će u ponedjeljak uputiti njihove zvanične zahtjeve. Ukoliko ne bude skorog odgovora, najavljuju da će sljedeći protesti biti održani ispred Narodne skupštine ili Vlade Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG