Dostupni linkovi

Protest u Bihaću zbog smrti porodilje i njezine bebe


Na protestu su čitana i potresna svjedočenja o iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine, Bihać, 26. mart 2022.
Na protestu su čitana i potresna svjedočenja o iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine, Bihać, 26. mart 2022.

Protest građana zbog smrti porodilje i njene bebe tokom porođaja u Kantonalnoj bolnici "Irfan Ljubijankić" održan je 26. marta u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Dvadesetpetogodišnja porodilja Azra Bećirspahić iz Bosanskog Petrovca i njena beba preminule su pri porodu 17. marta ove godine.

Okupljeni građani na bihaćkom trgu tražili su pravdu za preminulu porodilju i njenu bebu, ali i humanije uslove poroda.

Protest je organizovala neformalna grupa kako bi se ukazalo na dešavanja u bosanskohercegovačkim porodilištima.

"I da nije Azra vjerovatno bih ovako reagirala", rekla je novinarima jedna od organizatorica protesta Hadija Karabašić Mustafić.

"Ova poruka je davno trebala biti poslana na ovakav način - masovno, jako, snažno, da mi jednostavno ne možemo više da trpimo šta se dešava u našim porodilištima. To je stvarno strašno, znači na koji način se ophodi prema trudnicama. Ja sam davno rekla da nije uopće čudo da se ovo desilo samo je bilo pitanje vremena", objasnila je Hadija novinarima.

Ona je naglasila kako organizatori protesta poštuju volju porodice te kako neće za sada nikoga pozvati na odgovornost sve dok institucije ne urade svoj posao.

Istraga o smrti porodilje u bihaćkoj bolnici još traje, a provode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH.

Uz transparente "Ovdje je i porod preko štele", "Beba nije jednako koverta", "Porodilište ne smije biti sinonim za strah" tokom protesta čitana su i potresna svjedočenja o iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine.

Jedan od transparenata na protestu, Bihać, 26. mart 2022.
Jedan od transparenata na protestu, Bihać, 26. mart 2022.

Udruženje Porod i Postpartum u Bosni i Hercegovini je još 2018. godine pokrenulo akciju "Prekinimo šutnju", te pozvalo žene da progovore o dešavanjima iza vrata porodilišta.

Nekoliko stotina svjedočanstava žena su stigla nakon njihovog poziva, a ukazivala su na katastrofalne uslove na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo jer su rađene bez apliciranja potrebne anestezije.

Priča iz porodilišta u Prištini: 'Molila sam spasite dete'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
XS
SM
MD
LG