Dostupni linkovi

Vučić traži aboliciju prekršajno kažnjenih


'Za' i 'protiv' Vučića na društvenim mrežama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u Radio televiziju Srbije (RTS) i tokom protesta ispred Predsedništva Srbije, javlja RTS pozivajući se na agenciju Tanjug.

Vučić je međutim, kako se navodi, rekao da neće abolirati odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce.

Politička opozicija u Srbiji, okupljena oko Saveza za Srbiju, zatražila je nekoliko sati pre toga da se privedeni puste na slobodu ili će, u suprotnom, organizovati mirne proteste i dežurstva ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Ukoliko ne budu pušteni u naredna 24 sata biće organizovani mirni protesti i dežurstva ispred Predsedništva Srbije: Dragan Đilas
Ukoliko ne budu pušteni u naredna 24 sata biće organizovani mirni protesti i dežurstva ispred Predsedništva Srbije: Dragan Đilas

Policija je u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela, rekao je tokom dana direktor policije Vladimir Rebić za RTS. Pred nadležnim prekršajnim sudom sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

"Tri lica su zadržana jer su nasilno ušla u RTS, pretila motornom testerom, razbila staklo, bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima", rekao je Rebić. On je naveo da su šestorica policajaca zadobila telesne povrede.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas, na konferenciji za novinare je ranije tokom dana najavio da će u predstojećem periodu protesti svakako biti intezivirani, te najavio njihovo održavanje u beogradskoj opštini Grocka, u sredu.

Ovaj deo glavnog grada Srbije izbio je u prvi plan nakon što je u decembru prošle godine spaljena kuća novinara Milana Jovanovića, delo za koje je optužen zbog navodnog podstrekivanja i donedavni predsednik opštine, te nekadašnji funkcioner Vučićevih naprednjaka, Dragoljub Simonović.

Vučić odlučuje o svemu, pa i da se hapse deca: Lutovac
Vučić odlučuje o svemu, pa i da se hapse deca: Lutovac

Advokat Božo Prelević, koji zastupa jednog od uhapšenih, obratio se direktoru Radio Televizije Srbije (RTS) Draganu Bujoševiću, koga je nazvao svojim prijateljem:

"Voleo bih da vidim Bujoševića kako živi sada kada je zbog njega napunjena Padinska skela (mesto u kome se nalazi zatvor prim.red.)."

Advokat Vladimir Gajić tvrdi da su organizatori građanskih protesta praćeni konstantno poslednjih meseci, dok je advokat Vladimir Todorić naveo da će pri odlučivanju o pritvoru na sudstvo Srbije "biti na ispitu".

Gimnazijalci u protestu

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su takođe tokom dana zbog privođenja njihovog školskog druga, osamnaestogodišnjeg Pavla Cvejića koji je osuđen na 30 dana zatvora.

Oni su centralnim gradskim ulicama stigli pred policijsku stanicu u Bulevaru despota Stefana skandirajući njegovo ime.

Pred stanicom je bio i policijski kordon.

Ubrzo nakon što su se đaci razišli, stigla je vest da je predsednik Srbije zatražio od nadležnih da aboliraju sve učesnike protesta koji su prekršajno gonjeni.

Protest učenika zbog uhapšenog školskog druga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Vučić: Bez razgovora sa pojedinim opozicionarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak tokom dana da je spreman da otvori temu RTS i da pristaje na dijalog sa građanima, ali da ne želi da razgovara sa pojedinim opozicionim političarima.

Na pitanje RSE sa kim i kada će razgovarati, Vučić nije precizno odgovorio.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske strnake, jedne od partija iz bloka SzS, kritikovao je ovu Vučićevu izjavu.

"On hoće da razgovara sa građanima koje on bira", rekao je Lutovac.

Ko je profitirao, a ko izgubio radikalizacijom protesta

"Mislim da je upad u Radio-televiziju Srbije naneo više štete opoziciji nego koristi, jer verujem da imaju interesa da insistiraju, pre svega, na stvaranju šansi za demokratsko takmičenje na izborima", ocenjuje za RSE Jovan Komšić, profesor sociologije novosadskog Univerziteta.

Pogledajte OVDE vaše komentare o ovoj temi

On u tome vidi nepovoljne trendove ekstremizacije protesta i davanja osnova vlastima za nespremnost na dijalog sa opozicijom oko fer i poštenih izbornih uslova.

"Mislim da je ovaj deo opozicije, ekstremniji deo, na čelu sa Boškom Obradovićem, odsekao granu na kojoj bi opozicija mogla ozbiljnije da sedi i pružio mogućnost za vrlo uverljivu priču vlastima da taj deo opozicije nije spreman na mirnu političku utakmicu", smatra Komšić.

Na našu konstataciju da su pored lidera pokreta Dveri Boška Obradovića bili i drugi lideri opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, naš sagovornik navodi da to jeste tačno, ali da je stekao utisak da su među demonstrantima najglasniji bili oni koji su najradikalniji i desno orijentisani.

Tragom polemike koja se na društvenim mrežama vodi oko toga da li je Boško Obradović preuzeo liderstvo u vođenju protesta ovog vikenda, Komšić kaže da u metežima u društvu sa materijalnom i duhovnom bedom ekstremnije struje politike dobijaju na snazi i preuzimaju neku vrstu prednjačenja u političkim konfliktima.

"Do sada su protesti imali taj stepen građanske discipline, samoorganizovanosti, ali nisam siguran da su izdržali", navodi Komšić.

Boško Obradović
Boško Obradović

Novinarka Gordana Suša, koja je nekada radila upravo na RTS-u, upad u ovu kuću ocenjuje nasiljem, a profit je, po njenom mišljenju imao líder Dveri.

“Sve ukazuje na to da se tokom ovog vikenda nametnuo na neki način Boško Obradović, pa bi moglo sa te tačke gledišta da se kaže da on profitira. Ali, istovremeno, mnogo je veći broj onih koji gube jer, nemojte zaboraviti da na tim protestima ima mnogo ljudi koji su građanske opcije, koji uopšte ne zastupaju njegove stavove, a još manje da na onakav način, neorganizovan, ulaze u RTS. To je nasilje i to su svi osudili”, rekla je Suša.

Boško Obradović je na protestu ispred Predsedništva Srbije rekao da nema "povlačenja, ni predaje dok se ne bude video kraj ovom režimu".

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke kritikovao je Vučića što nije izašao da se obrati okupljenim građanima nego je govorio novinarima u svom kabinetu.

"Čovek koji deli Srbiju i danas to čini", poručio je Lutovac.

Aleksandar Vučič, čiju ostavku traže demonstranti, tokom dana je na razne načine iskazivao hladnokrvnost. Najpre je poručio da se nije uplašio, onda je na njegovom Instagramu objavljena fotografija kako igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanoviće za vreme protesta ispred Predsedništva u kom se nalazio.

Kada je izlazio iz kancelarije nekolicini demonstranata koji su ga sačekali sa povicima da laže, da je gotovo i da ne može sam da vlada, je dobacio "nema od toga ništa" i "sve najbolje vam želim", te ušao u kola.

Prethodno, konferenciju za novinare, prvu nakon upada demonstranata u RTS, započeo je govorom o godišnjici nasilja na Kosovu od pre petnaest godina.

"U prvom delu svoje izjave Vučić je poslao poruke međunarodnoj zajednici. Tu se vidi da te poruke idu na adresu aktera u trenutnim, odnosno budućim pregovorima o Kosovu. Kosovo je pominjao prisećajući se 17. marta 2004. godine", primećuje Komšić.

Vučić je, tokom svog obraćanja javnosti, poručio da će Srbija naći način da zaštiti svoj narod na Kosovu ukoliko oni koji moraju da ga zaštite ne obavljaju taj posao.

"Ako NATO ne bude u stanju da to uradi, ima ko će biti u stanju", rekao je predsednik Srbije.

Sa teme Kosova, prešao je na priču o događanjima u Beogradu, te lidere opozicije, koji učestvuju u protestima, više puta nazvao fašistima i tajkunima.

"Koristio je municiju koju su mu ovi stavili u ruke. On u toj komunikaciji drži nivo formalne civilizovanosti i uljudnosti, a istovremeno na raspolaganju ima snimke koji pokazuju meteže, od ulaza u RTS i gužvanja po hodnicima, do onih maski, pa električnih ili motornih testera. Ti prizori nisu pravi saveznik ni desetinama hiljada građana koji u svojim mirnim šetnjama ispostavili zahteve (fer i poštene izbore i slobodu medija). Ako je reč o političkoj taktici lidera protesta mislim da je reč o nedomišljenom, amaterskom pristupu politici", zaključuje Komšić.

Lidere opozicije više puta nazvao fašistima i tajkunima: Aleksandar Vučić
Lidere opozicije više puta nazvao fašistima i tajkunima: Aleksandar Vučić

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je u nedelju da nije postojao plan tokom protesta u subotu uveče da se uđe u zgradu RTS-a, da niko nije pretio novinarima RTS-a, već da je samo traženo od dežurnog urednika gostovanje u TV Dnevniku.

Lideri opozicije tvrde da nije bilo incidenata tokom upada u RTS, ni materijalne štete osim razbijenog stakla na ulaznim vratima.

“Radikalizacija nije naravno ono što sada govori Vučić, da je to neko nasilje i slično. Upad u RTS jeste nešto što se ne radi obično, ali nije istovremeno ni nasilje. Postoje mnogo gori oblici nasilja koje uostalom sprovodi i ova vlast", kaže za RSE Vladimir Milutinović, filozof i urednik portala ‘Dvogled’.

Upitan ko je dobio poen radikalizacijom protesta proteklog vikenda - opozicija ili predsednik Aleksandar Vučić Milutinović kaže da misli da je rezultat nerešen.

"Kada su u pitanju ovako krupne stvari, kao što su diktatura, demokratija, blokada medija i tako dalje, neka vrsta građanske neposlušnosti – a ovo je otprilike bila neka vrsta građanske neposlušnosti – na neki način je opravdana. Naravno, to je uvak mać sa dve oštrice. Znači, tu vi kao u svakoj građanskoj neposlušnosti rizikujete nešto radi nekog većeg cilja. Mislim da je to ovde slučaj. Malopre sam rekao da je situacija nerešena, evenutalno je možda to poen više za opoziciju koja je dobila prostor da bude tema dana, makar dana“, ocenjuje Milutinović.

Rekacije Evropske komisija i Moskve

“Protesti su vrednost i karakteristika demokratije ali treba da ostanu mirni”, rekli su u Evropskoj komisiji povodom dešavanja za vikend u Beogradu.

"Iako pravo gradjana da učestvuju u mirnim demonstracijama ostaje suštinska karakteristika i osnovna vrednost demokratije i treba je poštovati, protesti treba da ostanu mirni i u skladu sa zakonom, kao što je to bio slučaj pre ovog vikenda", rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za EURACTIV.com i EURACTIV.rs.

Portparolka Evropske komisije je istakla da su smirenost i suzdržanost neophodni.

"Parlament je mesto koje treba da obezbedi prostor za debatu i diskusiju u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja i odgovora na bojazni u javnosti. Strukturirani dijalog sa civilnim društvom takodje je ključan", kazala je Kocijančič.

A portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da su protesti u Srbiji unutrašnja stvar Srbije i da je Rusija uverena da će "srpske vlasti moći da reše situaciju u zemlji".

"Mi smo zainteresovani da Srbija bude stabilna zemlja koja se uspešno razvija. Medjutim, protesti u zemlji su unutrašnja stvar Srbije. Uvereni smo da će rukovodstvo Srbije učiniti sve što je u njegovoj moći da reši situaciju u zemlji", kazao je Peskov novinarima.

Po njegovim rečima, Moskva bi volela da vidi Srbiju kao "stabilnu zemlju, koja se dinamično razvija".

"Zato činimo sve u okviru bilateralnih odnosa u različitim oblastima", dodao je Peskov.

Policija izbacila demonstrante iz RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG