Dostupni linkovi

Protest u Banjaluci zbog kriminalizacije klevete o kojoj raspravlja entitetska skupština


Protesti protiv kriminalizacije klevete u Banjaluci: 'Ovo je privid demokratije'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Protesti novinara i NVO u Banjaluci - 'Ovo je privid demokratije'

Novinari i aktivisti su održali protest u Banjaluci u utorak, 18. jula pred početak zasijedanja Skupštine Republike Srpske (RS) na čijem dnevnom redu je kriminalizacija klevete.

Izmjene Krivičnog zakona su na dnevnom redu Skupštine RS i pored višemjesečnih apela domaćih i međunarodnih organizacija, te protesta novinara i aktivista da se odustane od zakona koji, kako tvrde, uvodi cenzuru i guši slobodu govora u RS.

U tekstu zakona se klevetom naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi.

Ako Narodna skupština RS izglasa izmjene Krivičnog zakona, kleveta će biti proglašena krivičnim djelom sa novčanim kaznama.

"Ovo nije politička priča, ovo je pitanje slobode govora svakog pojedinca u Republici Srpskoj", kazao je na protestu Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Novinari smatraju da se izmjenama Krivičnog zakona RS uvodi cenzura i guši sloboda govora u RS.
Novinari smatraju da se izmjenama Krivičnog zakona RS uvodi cenzura i guši sloboda govora u RS.

Vlasti RS ne odustaju od kriminalizacije klevete

Narodna skupština RS-a prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, nakon čega je upućen u dvomjesečnu javnu raspravu.

Izmjene Krivičnog zakona najavljene su u RS-u u jesen prošle godine, a inicijator je bio Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Nakon javnih rasprava, koje su novinari i aktivisti napuštali u znak protesta zbog represivnog zakona kome je, kako tvrde, cilj discipliniranje medija, u konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 evra.

Prijedlog zakona predviđa novčane kazne za javno izrugivanje zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta.

Više novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

Nacrtom zakona novčane kazne su iznosile i do 60.000 evra.

U odnosu na nacrt zakona, u novoj verziji teksta izmijenjena je kvalifikacija uvrede, koja se više ne tretira kao krivično djelo nego ostaje prekršaj.

No, zadržana je odredba koja se odnosi na "neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka", za šta je predviđena novčana kazna ili kažanjavanje zatvorom do dvije godine.

XS
SM
MD
LG