Dostupni linkovi

Medicinari u Banjaluci na skupu podrške ministru Šeraniću, nakon sankcija SAD-a


Doktori u Banjaluci protestuju u znak podrške ministru zdravlja Alenu Šeraniću koji se našao na listi američkih sankcija; 9. juni 2022.

Petominutnom obustavom rada djelatnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pružili su u četvrtak, 9. juna, podršku Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koji je uvršten na američku listu sankcioniranih državljana Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je 6. juna da je listi sankcioniranih bh. državljana dodalo ministra Alena Šeranića i predsjednika entiteta Federacija BiH Marinka Čavaru.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a ocijenio je da su potezi Šeranića i Čavare "ugrozili stabilnost regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije".

Noseći transparent sa porukom "Sramotni napad na ljekare i zdravstveni sistem Republike Srpske", medicinski djelatnici okupljeni ispred zgrade UKC-a u Banjaluci poručili su da su "američke sankcije nepravedne".

Aleksandar Kljajić, iz Udruženje medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, kazao je da je taj protest vid "pravedne borbe protiv sankcija koje su nametnute"

"Medicinske sestre i tehničari pružaju nesebičnu podršku našem ministru koji je profesionalan i koji se, pogotovo u pandemiji korona virusa, pokaza kao istaknuta ličnost i borac. Nastavit ćemo do kraja da ga podržavamo do njegove konačne pobjede", kazao je Kljajić novinarima, ističući da skup podrške Šeraniću nema političku pozadinu.

Protesti podrške Šeraniću održani su u četvrtak i u drugim zdravstvenim ustanovima na području entiteta Republika Srpska.

Organizirali su ih Društvo doktora medicine entiteta Republika Srpska i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica tog entiteta, koji su prethodno pozvali sve radnike u zdravstvu da na pet minuta zaustave rada i izađu ispred svojih zdravstvenih ustanova.

Organizatori protesta su naveli da je "svima jasno da je riječ o političkoj manipulaciji", te da Šeranić svoj posao obavlja savjesno.

"Kazniti nekog ko savjesno obavlja svoj posao i radi u interesu najosjetljivije kategorije građana je udar na naš integritet i postojanje, te slanje vrlo jasne poruke nama svima, a posebno zdravstvenim radnicima. Vrijeme je da pokažemo da smo 'budni' i da braneći jednog od nas branimo sve nas", naveli su u saopćenju.

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD-a ranije je objavio kako je na listu sankcioniranih državljana BiH uključio Alena Šeranića s ciljem daljeg fokusa na destabilizirajuće djelovanje.

Istaknuto je da je "Šeranić nastavio promovirati secesionističke aktivnosti RS jer je vodio proces usvajanja zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje".

"Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva", saopćeno je.

Šeranić je nakon informacije o sankcijama poručio da "ostaje da radi u interesu građana Republike Srpske". "Moj dio posla kao ministra u Vladi je da realiziram politike Vlade Republike Srpske. To je bilo, to je sada i bit će sve dok sam ministar", rekao je.

Odlukom Ureda za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD-a, Marinko Čavara, predsjednik FBiH i član Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZ), odgovoran je za predlaganje sudija za Ustavni sud FBiH.

Od 2019. godine, Čavara odbija da predloži sudije s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće radi popune upražnjenih mjesta u sudu.

Ministarstvo financija SAD u januaru je na listu sankcioniranih dodalo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće partije u RS-u.

Dodik je sankcioniran jer, kako je rečeno, nastoji promicati secesiju entiteta RS, tako što podriva ovlasti državnih institucija BiH, uključujući Agenciju za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

Sukladno ovim mjerama, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD-u ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD-a koji su u SAD-u (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani.

XS
SM
MD
LG