Dostupni linkovi

Protest antifašista u Sarajevu: Znaju li političari da je BiH država


Predstavnici Saveza antifašista BiH na protestu u Sarajevu
Predstavnici Saveza antifašista BiH na protestu u Sarajevu
Predstavnici Saveza antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR) iz Federacije BiH iskazali su svoj stav o otvorenim, kako kažu, napadima na državu BiH.

Njih 20-tak okupilo se na platou ispred zgrade Zajedničkih institucija u Sarajevu. Traže od bh. parlamentaraca da zaustave radnje koje vode u pravcu nestajanja države.

Antifašisti sa područja Federacije BiH traže od poslanika i delegata državnog Parlamenta, da u skladu sa Ustavom i zakletvom koju su položili, rade za dobrobit države.

„Oni u ovoj i od ove države izuzetno lijepo i bogato žive, a za uzvrat znatan broj poslanika baca blato i pljuje na hljeb koji od nje dobija. Zar poslanici i zvaničnici, grobari BiH, ne znaju da je BiH država, koja u svom sastavu ima dva multietnička entiteta i jedan Distrikt“, kaže predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo, Ibro Čomić.

Protest u Sarajevu
Protest u Sarajevu
Antifašisti tvrde kako niko nema pravo nazivati Republiku Srpsku državom, kada je to entitet u okviru BiH. Zamjeraju bh. vlastima što nisu reagovali na takve, po njihovom mišljenju, vrlo opasne izjave visokih zvaničnika susjednih država, ali i domaćih političara.

„Ostavite se pretvaranja parlamenta u arenu političkih, stranačkih razračuna. Otmite se iz skuta zavađenih lidera političkih stranaka i njihovog odlučivanja o svemu što parlament treba da radi. Ostvarujte data obećanja i težnje građana na kojima ste dobili mandate poslanika u tom visokom domu“, poručila je članica Saveza antifašista i boraca NOR-a, Dajana Bakić.

Na kraju, antifašisti napominju kako će tražiti od bh. predstavnika vlasti da se Dan državnosti BiH, 25.novembar obilježava na području cijele države.
XS
SM
MD
LG