Dostupni linkovi

Sa protesta u Beogradu zatražena istraga navoda o akušerskom nasilju u Srbiji


Protest ispred Ministarstva zdravlja u Beogradu protiv akušerskog nasilja, 19. januar 2024.
Protest ispred Ministarstva zdravlja u Beogradu protiv akušerskog nasilja, 19. januar 2024.

Predstavnice neformalnog udruženja "Ženska solidarnost" zatražile su sa protesta u Beogradu istragu o akušerskom nasilju nad porodiljom Maricom Mihajlović i smrti njene bebe, ali i svih drugih sličnih slučajeva u porodilištima u Srbiji.

"Znamo da ovo nije slučaj samo Marice i zbog toga želimo da ovo bude zahtev koji se odnosi na celu državu", poručila je 19. januara okupljenima na protestu ispred Ministarstva zdravlja Anita Marković iz "Ženske solidarnosti".

Ona je navela da od Ministarstva zdravlja i Lekarske komore traže da sprovedu nadzor stručnog rada u porodilištima u Srbiji, "uzimajući u obzir već objavljena istraživanja o akušerskom nasilju i svedočanstva žena u medijima i na društvenim mrežama".

"Tražimo da im se veruje i da se uzmu u obzir prilikom istrage", rekla je Marković.

Protest pod nazivom "Porodilište, a ne klanica" organizovan je nakon objave Marice Mihajlović da je tokom porođaja u Sremskoj Mitrovici preživela akušersko nasilje, nakon kojeg je njena beba preminula.

Ona je na društvenoj mreži Fejsbuk, između ostalog, navela da joj je lekar tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao je "na nacionalnoj osnovi".

Građani su se okupili ispred Ministarstva zdravlja, a potom i blokirali jednu od centralnih gradskih ulica, 19. januar 2024.
Građani su se okupili ispred Ministarstva zdravlja, a potom i blokirali jednu od centralnih gradskih ulica, 19. januar 2024.

Od Ministarstva zdravlja je sa protesta zatraženo da definiše protokol za porođaj koji će informisati žene o mogućim intervencijama i njihovim pravima, kao i kome da se obrate u slučaju kršenja.

"Tražimo i obaveznu edukaciju zaposlenih u zdravstvenim ustanovama za bezbedan i dostojanstven porođaj bez nasilja", rekla je Marković.

Od Zaštitnika građana zatraženo je da utvrdi da li postoje kršenja prava porodilja u zdravstvenim ustanovama.

Okupljeni su tokom protesta blokirali ulicu ispred Ministarstva zdravlja u centru Beograda.

Nosili su transparente "Marice, uz tebe smo", "Porodilište, a ne mučilište", "Pravda za mame".

Transparenti na protestu protiv akušerskog nasilja, 19. januar 2024.
Transparenti na protestu protiv akušerskog nasilja, 19. januar 2024.

Lekar Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici M.M, koji je optužen za akušersko nasilje, uhapšen je 19. januara zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, saopštila je policija.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da je bolnica u Sremskoj Mitrovici odmah 17. januara obavila unutrašnji stručni nadzor.

"To podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju niti porađaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja", navodi se u saopštenju.

Nadzor će, kako je saopšteno, biti završen za dve nedelje.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je za RTS da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u bolnici u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

Zaštitnik građana u Srbiji objavio je da je, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta po sopstvenoj inicijativi pokrenuo "postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je važno da nadležni utvrde sve činjenice u vezi sa slučajem i da je potrebno iskoreniti neadekvatan i nehuman tretman trudnica i porodilja.

XS
SM
MD
LG