Dostupni linkovi

Prosvjetari u FBiH štrajkuju zbog loših uslova i plata


Štrajk upozorenja u jednoj od škola u Sarajevu, 5. mart 2012.
Nakon što su učenici boravili na zimskom raspustu, a potom i na prisilnom dvosedmičnom odmoru koji je bio posljedica sniježne nepogode, sada nema nastave zbog štrajka prosvjetnih radnika.

Polusatnim štrajkom upozorenja, koji se provodi u osnovnim i srednjim školama u sedam kantona na području Federacije BiH, sindikati žele još jednom upozoriti nadležne na loš položaj prosvjetnih radnika. Nezadovoljni smanjenjem plate za dva odsto, kao i najavama novog smanjenja, prosvjetni radnici sa područja Tuzlanskog kantona u ponedjeljak ujutro su stupili u generalni štrajk. Ipak, nastava nije u potpunosti obustavljena, a u školske klupe su sjeli učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Po visini plata uposlenici u obrazovanju i kulturi u ovom kantonu nalaze se na posljednjim mjestima u Federaciji, kaže predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona Admir Terzić.
Admir Terzić, predsjednik sindikata: Mi još uvijek nismo dobili plaću za januar. Obrazovanju nisu podijeljeni topli oborci za januar, naknade za prijevoz kasne već četiri mjeseca, a imate kod nas zaposlenika koji putuju i preko 100 kilometara dnevno.

„Danas je peti marta, a mi još uvijek nismo dobili plaću za januar. Obrazovanju nisu podijeljeni topli oborci za januar, naknade za prijevoz kasne već četiri mjeseca, a imate kod nas zaposlenika koji putuju i preko 100 kilometara dnevno. Imate sitauciju da radimo u vrlo teškim uslovima, u vrlo oskudno opremljenim kabinetima i učionicama“, navodi Terzić.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Mirzet Pozderović ističe kako su primanja u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona manja za 30 posto u odnosu na druge kantone.

„Moramo vidjeti uštede na svim stavkama. I moramo krenuti od predsjednika skupštine, pa da dođemo do najniže plaće, plaće spremačice, i da onda vidimo koliko sredstava nedostaje i da vidimo način kako bi se mogao postići kompromis“, navodi Pozderović.

Kao i u preostalih 110 osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo, polusatni štrajk upozorenja provodi se i u Osnovnoj školi “Isak Samokovlija”. U 12 sati učenici su u klupama, a nastavnici u razredima. Nevzeta Doljančić, nastavnica ove škole, kaže kako učenici neće trpjeti posljedice štrajka.

„Mi smo u razredu sa djecom, nastava teče. Učenici neće gubiti od nastave. Članovi sindikata koji nemaju časove trenutno oni su na sastanku i analiziraju položaj nastavnika u društvu“, kazala je ona.

Prosvjetni radnici imaju podršku roditelja, ali i učenika.

„U svakom slučaju podržavam prosvjetne radnike jer imaju razlog da se bune, kao i svi ostali u ovoj zemlji. Raspust neće početi na vrijeme i mislim da će se definitivno odraziti i na nas“, „Podražavam da svako traži svoja prava“, „Moraju na način koji je najteži i za roditelje i za učenike, ali da bi oni imali od toga nešto“, kažu oni.

Milić: Guljenje kože sa leđa dostiglo savršenstvo

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH Dževad Hadžić ističe četiri razloga za štrajk sindikata.

„Loš ekonomsko-socijalni položaj zaposelnih u obrazovanju, nepoštivanje kolektivnih ugovora i neusklađivanje plaća u obrazovanju sa rastom životnih troškova, samovoljno donošenje odluka vlada pojedinih kantona o umanjenju plaća našim članovima, destrukcija obrazovnog sistema“, naveo je Hadžić.
Ilustracija
Ilustracija

Prosječna početna plata nastavnika u Federaciji iznosi oko 380 eura, međutim visina plate se razlikuje od kantona do kantona. Najniže plate su u Posavskom kantonu, a iznose 330 eura, a najveću platu imaju prosvjetni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - 480 eura. Osim što traži usklađivanje plata po kantonima, Sindikat traži sistemsko rješenje kojim bi se popravio položaj prosvjetnih radnika.

„Mi insistiramo od Vlade Federacije i od svih vlada kantona da se pristupi sistemskom rješenju i da se uredi oblast obrazovanja jedinstveno na prostoru Federacije“, rekao je Hadžić.

Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj ne štrajkuju. Prosječna početna plata u ovom entitetu veća je za 50 eura od plate kolega iz FBiH. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić ističe kako podržavaju sindikate u Federaciji.

„Ukoliko bi došlo do nekakvih promjena kod nas ili eventualnih samnjenja plate, naravno da bismo i mi to organizovali i pridružili se u borbi za svoj standard“, poručio je Milić.

Milić smatra kako je prosvjetnim radnicima i penzionerima najlakše smanjiti plate ili penzije. Kaže kako novca ima, ali da se taj novac ne usmjerava tamo gdje je potreban.

„Guljenje kože sa leđa ovih jadnih građana dostiglo je savršenstvo i lakše je uzeti od 20 ili 50 hiljada zdravstvenih ili prosvjetnih radnika neki procenat nego se zamjeriti nekome koji krade milione ili nekome ko gura te pare nastranu, tamo gdje ne treba“, kaže on.

Obrazovanje je isključivo u nadležnosti kantona u FBiH, pa tako u ovom entitetu postoji 10 ministarstava obrazovanja. Državne pare najviše se troše na ogromnu administraciju, koju ni bolje razvijene evropske države ne bi mogle izdržati. Za federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića problem je upravo ovako komplikovano državno uređenje.

„Da li nama zaista treba 10 kantonalnih ministarstava obrazovanja i desetine i desetine drugih institucija koje se preklapaju?“ rekao je Mašić.

Podsjećamo, nakon zimskog raspusta nastava je u većini škola na području Federacije kasnila dvije do tri sedmice. Zbog vanrednog stanja, nastalog usljed obilnih sniježnih padavina, nastava je počela prije 15 dana. Po programu rada, učenici zaostaju sa gradivom tri sedmice, a u mnogim školama nastava je organizovana i subotom kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.
XS
SM
MD
LG