Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prosvjedima u Varšavskoj kulminirao bunt protiv vlasti u Zagrebu


Fotografije uz tekst Enis Zebić
Socijaldemokratska većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini smijenila je nezavisnog gradonačelnika Milana Bandića s mjesta predsjednika skupštine Zagrebačkog holdinga, koji okuplja sva zagrebačka javna poduzeća i raspolaže enormnim iznosima novca. Sa druge strane, aktivisti koji već četvrti dan prosvjeduju protiv izgradnje objekta u pješačkoj zoni u centru grada večeras će s koferima doći pred Bandićevu kancelariju s porukom da mu je vrijeme da ode.

Već četvrti dan traje mirni prosvjed aktivista civilnog društva u središtu Zagreba protiv izgradnje rampe za ulaz u garažu privatnog objekta u pješačkoj zoni, kao i protiv izgradnje cijelog objekta za koju aktivisti tvrde da su dozvole dobijene pogodovanjem gradskih i državnih vlasti privatnom investitoru. Dežura se dan i noć, a večeras će dio aktivista, kojima će se pridružiti brojni građani, opet u prosvjednu povorku, objašnjava nam aktivist Domagoj Buljan:

Domagoj Buljan
„Proći ćemo ispred Državnog odvjetništva i USKOK-a, gdje ćemo još jednom ponoviti svoje zahtjeve da malo temeljitije rade svoj posao, a dalje nastavljamo do Gradskog poglavarstva gdje ćemo ponoviti zahtjev za ostavkom gradonačelnika Bandića.“

Bandić je prekinuo sa socijaldemokratima otkako se kandidirao na predsjedničkim izborima, iako je njegova stranka – socijaldemokrati – imala svog kandidata Ivu Josipovića. Pred koji dan je smijenjen s mjesta predsjednika skupštine Zagrebačkog holdinga zbog stotina milijuna nastalih dugova, ali pogubna politika uništavanja svega onoga što Bandić ne kontrolira se nastavlja, upozorava ekspert za korupciju i gradski vijećnik Josip Kregar:

„Već ovako prezaduženi i uništeni Holding biti će izvrgnut daljnjim prijetnjama da mu grad neće ništa plaćati i davati poslove. To je sve posljedica teških propusta i visokih troškova u prošlih nekoliko godina. Vjerojatno su razlog tome i obećanja u kampanji i troškovi koje ona proizvode.“

Ofanziva protiv gradonačelnika


Na Bandića se kreće na svim frontovima, jer čini se da je on za mnoge postao simbol korupcije, a prosvjed u zagrebačkoj Varšavskoj ulici protiv izgradnje rampe za garažu i stambeno-poslovnog objekta privatnog investitora mnogi vide kao mjesto gdje se konačno može reći stop umrežavanju vlasti i privatnog interesa, jednom rječju – korupciji. Još jednom Domagoj, koji nam objašnjava zašto sudjeluje u prosvjedu:

„Zato što smatram da je to moj interes, utoliko što je interes ovog društva da se neke stvari ovdje promijene. I tu svaki građanim mora participirati, jer za demokraciju se svaki dan moramo iznova izboriti, a ne jednom u četiri godine. Mi građani moramo političare svaki dan ispravljati.“

Kregar sve masovniju potporu građana prijavljivanjem za dežurstva, donošenjem kave, voća i cigareta aktivistima i slično objašnjava time da se jedno vrijeme mislilo da se radi o grupi ekstremista koji prosvjeduju, međutim sada su stvari jasne.

Gordana Klarić
„Kako stvar ide dalje, vidi se da je stvar u jednom bezobzirnom uništavanju javnog dobra, jednom bahatom ponašanju u kojem se ne pita ništa, nego se računa sa silom! E to je pobudilo građane – i oni su sila, i oni su više nego puki broj! I to pokazuje koji je stupanj ogorčenja kod ljudi.“

Gradske vlasti su retroaktivno počele naplaćivati ekonomsku najamninu ekološkim udrugama u gradskim prostorima koje su se pridružile prosvjedu, a nekima je uklinuta i dotacija. Gordana Klarić voditeljica je Zelenog telefona na koji građani prijavljuju zagađenja. Ona je u prosvjedu sa dvostrukom motivacijom.

„Ja sam ovdje zbog Varšavske, da očuvamo Varšavsku ovakvu kakva je, a drugi razlog je – zbog Zelenog telefona. Gradska vlast na čelu sa Milanom Bandićem uskratila je novac za ovu godinu, i mi više nemamo čime raditi.“

Pred koji dan jedan je student iz Dalmacije povodom prosvjeda u zagrebačkoj Varšavskoj ulici čestitao Zagrepčanima i – parafrazirajući naziv serije o antifašističkoj borbi koja se prikazuje na HTV-u – kazao kako je Zagreb jedini nepokoreni grad. Pred nekoliko mjeseci policija je grubo rastjerala prosvjednike, a sud je presudio da je policija postupila protuzakonito i da nije imala povod za intervenciju. Nadajmo se da je policija iz toga izvukla pouku.

*****
Pročitajte i ovo
Prosvjedi u Zagrebu: Građani protiv rušenja pješačke zone
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG