Dostupni linkovi

Prosvjedi hrvatskih kulturnjaka: Muke s teatrom


HNK Split
Hrvatski kulturnjaci prosvjedovali su u Zagrebu, Splitu i Rijeci zbog krize u kojoj se nalazi hrvatska kultura, a pogotovo zagrebačka i splitska državna kazališna kuća.

Prosvjed 150 glumaca i drugih zaposlenika pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu, najave tužbi protiv odgovornih u gradu i državi, prigodne osmrtnice – i – splitsko Gradsko vijeće u srijedu je ipak izglasalo renomiranog dirigenta Tončija Bilića za intendanta splitskog HNK i tako riješilo višegodišnju krizu.

Naime, taj je teatar unazad 2 godine doživio 3 smjene Kazališnog vijeća i 5 propalih natječaja za novog intendanta, a - iako je sezona započela i iako glumci, plesači i glazbenici uredno vježbaju - repertoar jednostavno postoji! Za mjesec studeni zakazan je tek koncert uz Dan mrtvih te još jedna izvedba „Splitskog akvarela“.

A da se danas ipak nije krenulo s mrtve točke, krenule bi tužbe. Najavio ih je predsjednik Radničkog vijeća splitskog HNK Vjeko Santrić:

„Tužili bismo gradonačelnika Keruma, dogradonačelnicu i predsjednicu Gradskog vijeća. A što se tiče Ministarstva kulture, najodgovornije je troje čelnih ljudi.“

Svi se nadaju da će se stanje u splitskom teatru sada stabilizirati. Redateljica Nenni Delmestre opisuje kakvo je stanja sada:

„Mi smo došli do zida. Hrvatsko narodno kazalište Split u ovom trenutku nema novaca da pokrije troškove izrade predstava, honorare se ljudima duguje već preko godinu dana...“

Santrić tvrdi da je izbor Bilića nezakonit, pa - ako ga potvrdi Ministarstvo kulture - tužit će ih, jer umjesto da se Ministarstvo bavi kontrolom zakonitosti rada, sudjelovat će - kaže - u kršenju zakona.

Snježana Banović
Snježana Banović
Niti zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište nikako da dođe do novog intendanta, iako su tu propala svega 3 natječaja. Pred tom zgradom okupilo se u srijedu u organizaciji nevladinih udruga Akcija 155+ i Platforme za kulturnu promjenu tridesetak umjetnika, ali – zanimljivo niti jedan glumac zagrebačkog HNK!

Jedna od inicijatorica prosvjeda, redateljica i profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti Snježana Banović tako mali odaziv tumači time da su „neki oportunisti kojima to ništa ne znači, drugi su u strahu za radna mjesta, a ima i onih koji su prešli autističnu granicu pa ih ne zanima gdje žive i u kakvom sustavu djeluju jer imaju plaće koje ima garantiraju egzistenciju“. A o izboru intendanta za naš radio kaže:

„Ne znamo kako će završiti sapunica oko četvrtog natječaja, jer je ovo kazalište iza naših leđa – zagrebački HNK – za sada vrlo siguran bastion čvrsto u rukama jedne male grupe na čijem čelu se nalazi Duško Ljuština koji – zna se – već nekoliko desetljeća drma zagrebačkom kulturom sa velikom sigurnošću i sa velikim samopouzdanjem.“

Umjetnička direktorica nezavisnog zagrebačkog teatra Mala scena Vitomira Bucka Lončar u izjavi za naš radio objašnjenje za zagrebački „slučaj“ nalazi u klijentelizmu koji je premrežio zagrebačku i hrvatsku kulturu.

„Imate ravnatelja Kazališta „Kerempuh“ Duška Ljuštinu koji je vjenčani kum ravnatelju Dramskog kazališta „Gavella“ Darku Staziću, koji je vjenčani kum poslovnoj ravnateljici ove kuće iza nas – Hrvatskog narodnog kazališta – Steli Telebuh Stazić, a koji je usput i producent privatnog Kazališta „Ulysses“ i predsjednik Upravnog vijeća zagrebačke galerije „Klovićevi dvori“! Hoćete dalje? Mi govorimo o klijentelizmu koji je u svoj zagrljaj uhvatio zagrebačku, pa onda i hrvatsku kulturu.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG