Dostupni linkovi

Prosvjed u Zagrebu: Radnici DIOKI-ja izborili plaće


Prosvjed radnika DIOKI-ja u Zagrebu, 20. ožujak 2012.
Prosvjed radnika DIOKI-ja u Zagrebu, 20. ožujak 2012.
Nova hrvatska Vlada položila je svoj prvi „socijalni“ ispit. Nakon prosvjeda i štrajka glađu radnika zagrebačkog DIOKI-ja zbog šest neisplaćenih plaća, dogovoreno je da vjerovnici preuzmu DIOKI, a da radnici dobiju plaće u roku od 7 dana.

Agonija nekadašnjeg kemijskog giganta DIOKI-ja, koji je u privatizaciji došao u ruke nekadašnjeg Sanaderovog prijatelja, a sada krunskog svjedoka u skorom procesu protiv bivšeg premijera zbog korupcije, Roberta Ježića čini se da je završena.

Nakon štrajka glađu zbog neisplate šest plaća i izlaska radnika na zagrebačke ulice u utorak, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić dogovorio je s upravom DIOKI-ja i vjerovnicima da vjerovnici preuzmu ovu inače vrlo prosperitetnu tvrtku.

„Očekujem da će sutra gospodin Ježić potpisati svođenje svog vlasničkog udjela na 1 posto, a ključni vjerovnici će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo. Očekujem da će biti postavljena nova uprava i da će u roku od 7 dana biti isplaćene sve zaostale plaće kako bi mogli na sasvim drugim temeljnima i sasvim drugi način nastaviti sa proizvodnjom“, kazao je Čačić.

Ogorčeni radnici u pogonima u Zagrebu i u Omišlju na Krku očekuju isplatu bar dijela plaća do kraja tjedna i ostaju u pogonima na Krku i na zagrebačkom Žitnjaku. A na prosvjedu dvjestotinjak radnika DIOKI-ja u utorak u središtu Zagreba, koji je možda bio svojevrsni katalizator Vladinog posredovanja i rješenja problema, jer je do jučer na snazi bila teza da je to privatna tvrtka, pa Vlada tu nema što raditi, bilo je više ogorčenja nego bijesa.

"Tražimo samo pravdu"

Član Stožera za obranu DIOKI-ja, ratni veteran i štrajkaš glađu Bojan Kovačić kazao je kako radnici DIOKI-ja nisu lopovi, nego se bore za ostvarenje izbornog slogana vladajuće lijeve koalicije – 'pravda za sve'.

„Kažu-'pravda za sve'! A što je 'pravda za sve'? To je zatvor za lopova i kriminalca, a pošteno zarađena plaća za hrvatskog radnika!“
Prosvjed radnika DIOKI-ja u Zagrebu, 20. ožujak 2012.
Prosvjed radnika DIOKI-ja u Zagrebu, 20. ožujak 2012.

Svi su čelnici sindikalnih središnjica došli dati potporu DIOKI-jevcima. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever polemizirao je sa Vladinim pranjem ruku od problema radnika DIOKI-ja.

„Nitko u ovoj zemlji nema pravo reći da je bilo koja tvrtka privatna svojina i da su stoga radnici prepušteni samima sebi. Jer, ako tvrtka i jest privatna svojina, radnici nisu privatna svojina pa se temeljem toga vlasti za te radnike trebaju pobrinuti“, kazao je Sever.

Među ogorčenim radnicima bilo je i onih koji su poveli djecu. Dejan Levar, koji je u DIOKI-ju četvrt stoljeća, poveo je sa sobom svog petogodišnjeg sina Emanuela. Zašto, pitali smo.

„Tražimo samo pravdu, a pravde u ovoj državi nema. Kada su trebali glasovi za fotelje, budući ministar Linić je u izbornim obećanjima lijeve koalicije 'Plan 21' napomenuo da će riješti problem DIOKI-ja i da Hrvatskoj treba proizvodnja . Onda su sjeli u fotelje i sada više nismo interesantni. Žao mi je što moram dijete voditi sa sobom, ali da vidi da nije jednostavno zaraditi plaću, niti se za nju izboriti. Na žalost, plaću u Hrvatskoj treba izboriti na cesti. Samo tražimo proizvodnju, da dalje radimo i da se razriješi taj problem“, kaže Levar.
XS
SM
MD
LG