Dostupni linkovi

Prosvjed seljaka – traže i ostavku ministra poljoprivrede


Prošlogodišnji prosvjed poljoprivrednika, Foto: zoomzg
Prošlogodišnji prosvjed poljoprivrednika, Foto: zoomzg
Hrvatski seljaci već drugi dan traktorima blokiraju državne ceste u požeškom kraju, ogorčeni zbog smanjivanja i neisplate zaostalih poticaja, traže ostavku ministra poljoprovrede i prijete novim traktorskim pohodom na Zagreb.

Unatoč kiši i hladnoći seljaci požeškog kraja proveli su noć uz svoje traktore na cestama Našice-Požega i Našice-Slavonski Brod, nezadovoljni odlukom vlade o smanjenju poticaja za 40 posto, a nisu im, kažu, svi isplaćeni još ni za 2008. godinu.

„Ljudi koji primaju socijalnu skrb bolje žive nego ja koji hranim 15 krava, 5 junica, 4 bika i nekoliko desetina svinja.“


Seljaci su optužili ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da štiti interese Agrokora i Ivice Todorića, dakle krupnog kapitala, a ne njihove.

„Mi znamo koliko košta rad hrvatskog i slavonskog seljaka, mi znamo to cijeniti, a vi, ako ne znate, zašto se dogovarate najprije s Ivicom Todorićem?!“


Ministar Čobanković je u izjavi Novoj TV negirao da je 'Todorićev igrač' i nije se složio s tvrdnjama da u hrvatskoj poljoprivredi i selu vlada nered.

„Nisam ja ničiji čovjek, a sigurno nisam čovjek Ivice Todorića i krupnog kapitala. Ja, kao ministar poljoprivrede, ne mogu dati više nego što imam na raspolaganju. A, ako ćemo o konkretnim brojkama, onda nije ni to malo, jer u proračunu za 2010. za potpore u poljoprivredi osigurano je 570 milijuna,“
rekao je on.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko srijemske županije Tomislav Pokrovac potvrdio je za RSE da će sutra iz istih razloga i seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije izaći na ceste sa svojim traktorima, jer ne mogu shvatiti da Hrvatska uvozi tolike količine hrane, a vlastitu proizvodnju uništava i svake godine uoči sjetve i žetve, kaže Pokrovac, traju vječita prepucavanja oko otkupnih cijena.

„S obzirom da ministarstvo i Vlada seljacima do sada duguju oko 2 milijarde kuna i sad s ovom najavom o 40 posto što žele uzeti, to je dodatna milijarda sto znači ukupno 3 milijarde kuna koliko se seljacima želi dati manje. E, sad mi recite da li postoji ijedan seljak u Hrvatskoj koji se može s time složiti i reći 'ma,dobro, nema veze' ?!“ pita se on.

Seljaci se slažu da im se zaostali poticaji isplate u repromaterijalu, umjetnom gnojivu ili na bilo koji način, ali i da se napravi reda u dijeljenju poticaja, a ne da ih se sve optužuje kako dobro žive na državni račun. Da dobro živimo, kažu, ne bi ovu hladnu noć proveli na cesti i ko zna još dokle, a neki pred kamerama hrvatskih medija nisu uspjeli zadržati ni suze.

„Ima nas sedmero u kući. A, šta da vam kažem, nemalo gladni - zato smo tu.“

Planiramo krenuti prema Zagrebu

"Planiramo ostati ovdje, a onda kad nam se priključe seljačke udruge iz ostalih županija, planiramo stvoriti kolonu od možda 2000 traktora i krenuti prema Zagrebu."
Dio seljačkih udruga osobito iz Osječko-baranjske županije nisu se pridružile prosvjedima, tvrde da ih je trebalo organizirati čim je Vlada donijela proračun i zbog recesije smanjila sredstva za poljoprivredu, a sadašnji problemi se, smatra predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laszlo, moraju rješavati za stolom, a ne na cesti:

„Vjerujem da će se taj sastanak sutra i održati. Sto posto. Seljaci neće biti oštećeni.“

Masovne prosvjede hrvatskih seljaka uoči proljetne sjetve komentirao je u toku posjete bjelovarskom kraju i predsjednik države Ivo Josipović.

„Ja, na neki način, evo, pozivam da se taj sustav poticaja uredi na jedan transparentan način u kojem će poticaj dobivati zaista onaj tko proizvodi. To je ključno, da poticaj dobiva onaj tko proizvodi, a ne onaj koji samo ima zemlju,“ rekao je Josipović.

Seljaci koji se, unatoč upozorenjima policije, već drugi dan ne miču s prometnica, kažu da će istrajati sve do ispunjenja zahtjeva.

„Mi planiramo ostati ovdje, a onda kad nam se priključe seljačke udruge iz ostalih županija, planiramo stvoriti kolonu od možda 2000 traktora i krenuti prema Zagrebu,“ kazao je predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, Dragutin Dukić.
XS
SM
MD
LG