Dostupni linkovi

Prosvjed podrške Purdi zbog nerada hrvatskih vlasti


Prosvjedi u Zagrebu povodom hapšenja Tihomira Purde u BiH, 15. siječanj 2011.
Prosvjedi u Zagrebu povodom hapšenja Tihomira Purde u BiH, 15. siječanj 2011.
Dok se u Vukovaru dovršavaju pripreme za veliki prosvjed hrvatskih ratnih veterana u znak podrške Tihomiru Purdi, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, analitičari se ne slažu oko dometa mogućih preslagivanja na hrvatskoj političkoj sceni iniciranih slučajem Purda.

Međutim slažu se u ocjeni da je deklaratorno zadovoljstvo dvoje predsjednika nikad boljim odnosima Srbije i Hrvatske trebalo upotpuniti i rješavanjem otvorenih pitanja.

U Vukovaru se dovršavaju posljednje pripreme za subotnji skup potpore sugrađaninu Tihomiru Purdi, koji temeljem tjeralice srbijanskog ureda Interpola u Zenici čeka odluku o izručenju Srbiji pod optužbom za ratni zločin – ubojstvo dva ranjena neprijateljska vojnika u obrani grada 1991. godine.
Komšić: Hrvatsko pravosuđe dvadeset godina nije radilo ništa, i ovaj prosvjed je rezultat toga! Ne želimo politizirati skup.

“Ne želimo politizaciju skupa,” poručuje organizator prosvjeda, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić.

“Hrvatsko pravosuđe dvadeset godina nije radilo ništa, i ovaj prosvjed je rezultat toga! Ne želimo politizirati skup, znači – na skupu neće govoriti niti jedan političar niti itko iz aktualne vlasti”,
kazao je Komšić.

Kritiku na račun nerada vlasti uputio je i socijaldemokratski predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Ante Kotromanović.

“Imali smo više godina da upozorimo ljude, da ispitamo okolnosti pod kojima su oni optuženi, a na žalost došli smo u situaciju da on leži, a da smo mi u roku od tri dana uspjeli dokazati da je on nevin. To smo mogli napraviti i 2007. godine!”
kaže Kotromanović.

Šef HVIDRE – Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata – i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić zatražio je u četvrtak zbog slučaja Purda opoziv hrvatskog veleposlanika u Beogradu i – u slučaju da Purda bude izručen Srbiji – opoziv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, inače Đakićevog stranačkog kolege.

Radoš: HDZ će izvoditi akrobacije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović složio se da je bilo propusta s hrvatske strane, ali se ne slaže sa inicijativom za opoziv veleposlanika.

“Europska politika podrazumijeva suradnju sa susjedima, pa i onda kada se o nekim stvarima ne slažemo. O njima treba razgovarati i treba na taj način doći do najboljeg rješenja, pa i u ovom slučaju”,
poručio je Josipović.

Tihomir Purda
HDZ-ovac Đakić je pred 14 dana prosvjede potpore Purdi nazvao “bančenjem na ulici”, a sada je zaoštrio rječnik. Očito je ocijenio da će se nezadovoljstvo veterana zbog slučaja Purda moći bolje kontrolirati i usmjeravati iznutra, a ne stojeći sa strane.

“HDZ maksimalno manipulira braniteljima,” podsjeća u izjavi za RSE potpredsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke i ministar obrane u prvoj polovici Račanovog mandata Jozo Radoš.

“Oni se postavljaju kao njihovi zaštitnici, oni im vrlo neselektivno dijele stanovite privilegije, a kada dođe neka situacija, onda ih koriste za razne vrste političkih ciljeva, uključujući povremena smirivanja, a onda naravno opet upotrebu u određenoj situaciji. Ovo sada nije smišljena HDZ-ova politika, jer nelogično je da jedan član parlamenta iz vladajuće većine napada ministra, ali to samo pokazuje model po kojem se HDZ odnosi prema hrvatskim braniteljima”, smatra Radoš.

Radoš ne očekuje eskalaciju nezadovoljstva.

“Smatram da to neće otići dalje izvan okvira normalnih građanskih prosvjeda i iskazivanja nezadovoljstva, jer – jednostavno nije vrijeme za to! Da je kojim slučajem obrnuta situacija, da je HDZ u opoziciji, a da se ovo događa nekakvoj lijevoj vlasti, e onda bi se svašta moglo očekivati, a takve prizore smo već i viđali. I – ako bi trebalo danas – oni bi za tim posegnuli. Međutim, budući da su na vlasti, HDZ će raditi razne vrste akrobacija. Evo, to što radi Đakić, to je jedna od tih akrobacija, samo – čini mi se – ovaj put nekontrolirana. Dakle, nije planirana u središnjici HDZ-a, ali pokazuje njihovu matricu ponašanja”, kazao je on.

Moguća nova desna politička opcija

Po njegovoj ocjeni izjavama dvojice predsjednika o nikad boljim odnosima između Hrvatske i Srbije trebalo je prethoditi rješavanje konkretnih problema – primjerice liste optuženih za ratne zločine.

“Oni su to trebali razjasniti prije – da se te liste na neki način riješe, a ne da Srbija ima svoju listu, pa se te liste ne može samo tako odreći, jer bi to bilo krivo shvaćeno i naišlo bi na proteste”, ocjenjuje Radoš.

Profesor političke psihologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac u izjavi za RSE dopušta mogućnost da ovi prosvjedi na početku izborne godine budu katalizator stvaranja nove političke opcije.

“Ne bih rekao da može dovesti do destabilizacije, ali može dovesti do konstituiranja još neke političke opcije desnog profila na izborima, koja na neki način računa na retoriku HDZ-a iz devedesetih. To mi se čini vrlo vjerojatno”, smatra Rimac.

Što se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, Rimac vjeruje u najbolje namjere dvojice predsjednika, ali upozorava da neriješeni problem kad-tad isplivaju.

“Ako su se predsjednici negdje i dogovorili na kojoj razini je njihov odnos prema devedesetima, to sve političke snage u jednoj i drugoj zemlji još uvijek nisu u potpunosti definirale i raščistile, i zbog toga postoji mogućnost da povremeno ovakvi slučajevi isplivaju. I ne samo to, nego da se odmah interpretiraju kao najlošiji mogući scenarij, a to je – podmetanje druge strane, ili neiskrenost druge strane ili - jednostavno – razlog za poziv da se ne vjeruje drugoj strani”
, kaže Rimac.
XS
SM
MD
LG