Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikati najavljuju akcije protiv gospodarskih mjera Vlade


Sa jednog od prosvjeda u Zagrebu, Foto: Enis Zebić
„Ili bolje-ili dolje!“, s tom krilaticom i jednosatnim štrajkom upozorenja, najveća hrvatska sindikalna središnjica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, započet će u utorak seriju akcija protiv Vladinih gospodarskih mjera koje će, prema njihovoj ocjeni, najviše pogoditi srednji sloj i siromašne, a najmanje bogate.

„Hvala bogu da će naše kokice ipak preživjeti, al' što ćemo mi,"
zabrinuto govori o svojoj i sudbini svojih kolega, Ankica Šoldić iz tvornice stočne hrane "Poljoprerada" u Hrvatskom Leskovcu, kraj Zagreba.

"Ministarstvo poljoprivrede će," kaže Šoldić, "očito pomoći oko nabave hrane za gladne kokoši, ali se pitamo gdje smo mi?! Ima li netko tko će reći kako ćemo mi završiti? Prošlu noć su nas doslovce izbacili iz tvorničkog kruga jer štrajkamo zbog neisplate plaća i otkaza 40 radnika, a to znači da naše gazde imaju novaca za platiti 20 zaštitara da nas izbace, imaju novce ne samo za svoju djecu, nego i za unučad, ali za nas - nemaju.“

Ankica je u petak, usred Zagreba, s ostalim kolegama, dijelila začuđenim Zagrepčanima izgladnjele kokokoši, jer je poduzeće u kolapsu, kokoši se, ponavlja, možda i spase, ali sudbina radnika, koji već mjesecima nisu primili plaću i dalje je neizvjesna:

„Firma koja je bila stabilna i jaka, al' u vrijeme privatizacije napravili su to što su napravili, preko noći je dali lošim vlasnicima i oni su nas doveli tu gdje jesmo. Sada nam ne plaćaju poreze i doprinose, preko 2 i pol godine, ljudima uzmu rate za kredite, ali je ne uplate, a više mjeseci ne primamo ni plaće.“


Bolni rezovi za radno zavisne

"Poljoprerada" je samo jedna od brojnih hrvatskih tvrtki u kojima se po više mjeseci radi bez plaće i ne uplaćuju doprinosi.

Naš poziv glasi 'Solidarno zajedno', za sve naše kolege koji ne primaju plaću, koji rade na određeno vrijeme, kojima prijete otkazi. Zato smo i istakli ovu parolu 'Jučer vi -danas mi -sutra svi '!"
Jagoda Milidrag –Šmidt
iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ističe da je došlo vrijeme da se takvom ponašanju pruži snažni sindikalni otpor zbog čega ta najveća sindikana središnjica u zemlji poziva sve zaposlene da sutra u podne, na sat vremena, zaustave rad ili svoje nezadovoljstvo pokažu, makar, nošenjem bedževa s natpisom 'Solidarno zajedno'.

„Kako je moguće da 2,5 godine ne bude uplaćen socijalni doprinos ljudima koji rade i koji im garantira kasnija socijalna prava. O tome direktno ovisi njihova mirovina sutra. Kakvu to državu imamo? Što radi ministar financija? Kakav pravosudni sustav imamo? Upravo zbog toga naš poziv glasi 'Solidarno zajedno', za sve naše kolege koji ne primaju plaću, koji rade na određeno vrijeme, kojima prijete otkazi. Zato smo i istakli ovu parolu 'Jučer vi -danas mi -sutra svi '!"

Sindikati tvrde da će Vladine mjere izlaska iz krize, osobito ukidanjem poreskih povlastica, najviše pogoditi ionako osiromašen srednji sloj u Hrvatskoj.

„Prvi pogled na Vladine mjere kazuje da su bolni rezovi namijenjeni upravo radno zavisnoj populaciji i srednjem sloju, ne bogatunima,“
kaže Milidrag.

Urušavanje srednjeg sloja

Ekonomski savjetnik u Hrvatskoj Narodnoj stranci Dragan Kovačević:

„Na žalost, sindikati su u pravu jer ovdje se radi o urušavanju i ono malo srednjeg sloja koji je preostao i koji je mogao izdvojiti nekoliko tisuća kuna za stambenu štednju ili uplaćivati u Treći mirovinski stup i za to imati porezne olakšice. Sad se ukidaju, bogate to neće pogoditi, jer oni, za svoj stan, sigurno neće štedjeti u nekoj stambenoj štedionici i to njih ne zanima. Ovo je sigurno daljnje urušavanje srednjeg sloja."


Mislim da bi nekakvo opterećenje tih dividendi, makar i minimalno, bilo puno pravednije nego stalno porezni teret prebacivati na široke slojeve stanovništva.
Profesor na splitskom Ekonomskom fakultetau i SDP-ov ekonomski strateg dr Branko Grčić kaže da je pobrojao najmanje 12 predloženih mjera koje će idućih mjeseci izravno utjecati na široke slojeve stanovništva, ima i pozitivnih, ali i on misli da je teret izlaska iz krize trebalo ravnomjernije rasporediti i na neki način oporezovati i dividende:

„A, znamo jako dobro da te dividende nisu male i da značajan iznos tog novca završava u inozemstvu, kod stranih vlasnika, tako da zaista mislim da bi nekakvo opterećenje tih dividendi, makar i minimalno, bilo puno pravednije nego stalno porezni teret prebacivati na široke slojeve stanovništva.“


Nakon sutrašnje akcije i poruke „Ako ne znate i nećete bolje, odstupite" nekoliko najvećih sindikata u Hrvatskoj prosvjedno će, u najvećim hrvatskim gradovima obilježiti i 1.maj međunarodni praznik rada, a ako ni te akcije ne budu dovoljne prijete da će u svibnju zaustaviti cijelu Hrvatsku.

Jagoda Milidrag Šmidt, Županijska povjerenica SSSH za grad Zagreb:

„Mislim da je vrijeme, u ime vlastitog dostojanstva, da počnemo razvijati jednu kulturu otpora - nepravdi, kriminalu i korupciji!“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG