Dostupni linkovi

Prosvjed sindikata u Hrvatskoj: Vlada ruši socijalnu državu


Prosvjed sindikata osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i medicinskih sestara, Zagreb, 11. listopada 2012.
Prosvjed sindikata osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i medicinskih sestara, Zagreb, 11. listopada 2012.
Sindikati osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i medicinskih sestara u četvrtak su javnim prosvjedom prozvali hrvatsku Vladu da ruši socijalnu državu. Vlada je nedavno jednostrano raskinula granski kolektivni ugovor sa sindikatima javnih službi i smanjila i ukinula im niz materijalnih prava. Na prosvjedu je sudjelovalo oko 7000 ljudi.

Učitelji, profesori i medicinske sestre iz cijele Hrvatske u četvrtak su u izvrsno organiziranom prosvjedu zatražili od hrvatske Vlade da novac uzme od bankara i bogataša, a ne od ionako već potplaćenih prosvjetara i medicinskih sestara.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić oštro je prozvao aktualnu koalicijsku Vladu sa socijaldemokratskom većinom:

„U drugim zemljama socijaldemokrati su sa sindikatima, dok u našoj zemlji socijaldemokrati ruše socijalnu državu!“

„Ovo je klasna borba u kojoj bogataši imaju vlast na svojoj strani“, kazala je predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

„U ovom društvu klasu imućnih čine ovi nevjerojatno bogataši kojima ova vlast ostavlja izuzetno niske poreze, klasa onih s enormnim plaćama kojima socijaldemokrati nisu povećali poreznu stopu koju im je HDZ smanjio“, poručila je Prašnjak.

Povorka sindikalaca s kapama u boji hrvatske trobojke prošla je gradom, zadržala se na središnjem Trgu bana Jelačića i poslala dopušteni broj od 1500 ljudi da prosvjeduju pred Vladom i Saborom.

(FOTOGALERIJA: Prosvjed sindikata osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i medicinskih sestara, foto: Enis Zebić)



Većina sudionika povorke s kojima smo razgovarali glasali su za ovu Vladu na prošlim izborima, i otud veliki transparent – izdaja! Vlada vuče poteze koje nije najavila u preizbornom programu, kaže za naš radio medicinska sestra Vesna Jurković iz Slavonskog Broda.

„U tome i jest stvar! Rečeno je da će se partnerski razgovarati, da će se usklađivati, međutim nije tako. Zato smatramo da smo povrijeđeni, da smo nepravedno dovedeni u ovu situaciju i želimo to isptraviti. Ovo je izraz našeg nezadovoljstva“, pojašnjava Vesna Jurković.

Uzmite od onih koji imaju mnogo, a krenite od sebe, poručuju sindikalci.

„Kako – što nas je natjeralo? Pa to što nam žele skinuti i ono malo dodataka na našu ionako nisku plaću. Vlada se nije odrekla ničega i nijednim svojim potezom nije pokazala da ova zemlja treba štednju. Mogla je početi od sebe, pa onda tražiti od nas! Na kraju krajeva, javne službe – prosvjeta, zdravstvo, kultura – one su ogledalo jedne države“, kaže za RSE Silvana Ganza, medicinska sestra sa 35-godišnjim stažem iz Kliničkog bolničkog centra Split.

Za učitelja sa 43 godine staža Josipa Ercegovića iz Osnovne škole Rogoznica vladin jednostrani raskid kolektivnog ugovora znači 60 eura mjesečnih primanja manje.

„Danas je učiteljski poziv jako težak i nezgodan. Nemaš nikakva prava, imaš velike obaveze. Odgovoran si prema djetetu, prema državi i prema zajednici, a vlasti su man jednostrano srušile naša prava koja je sindikat 'izboksao' i dobio kolektivnim ugovorom“, navodi Ercegović.

Njihove je zahtjeve na sjednici Vlade u četvrtak omentirao i premijer Zoran Milanović.

„Ovo nisu mjere štednje. Ovo su fiskalne, proračunske prilagodbe, prilagodbe u potrošnji. Prilagodbe stvarnosti da bi nam sutra bilo bolje, odnosno preksutra znatno bolje“, poručio je premijer.
XS
SM
MD
LG