Dostupni linkovi

Prosvjedi i potpora Ukrajini pred ruskim veleposlanstvom u Zagrebu


Protest ispred Ambasade Rusije u Zagrebu, 24. veljače 2022.

Pred veleposlanstvom Ruske federacije u Zagrebu održana su dva prosvjeda povodom ruskog napada na Ukrajinu. Oko podneva je dvadesetak mirovnih aktivista prosvjedovalo pred veleposlanstvom, a u rano poslijepodne prosvjedovali su pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj i njihovi prijatelji.

„Okupili smo se u prosvjedu zbog napada na Ukrajinu, u znak solidarnosti s ljudima iz Ukrajine, ali i Rusije i Bjelorusije koji godinama pate pod represivnim režimima”, poručila je tokom podnevnog prosvjeda u Zagrebu 24. veljače predsjednica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

“U solidarnosti smo sa svima koji u kolonama napuštaju svoje gradove. Pozivamo Vladu da angažira sve diplomatske i sve humanitarne resurse. Pozivamo prijatelje iz organizacija u Ukrajini da pomognu žrtvama i njihovim obiteljima, da pomognu izbjeglicama i pozivamo sve predstavnike civilnih inicijativa širom svijeta da pomognu u humanitarnom naporu, ali i da se usprotive miliitarizaciji njihovih društava”, apelirala je Vesna Teršelič.

Pedesetak pripadnika ukrajinske manjine u Hrvatskoj i njihovih prijatelja iz Društva hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva prosvjedovali su pred veleposlanstvom Ruske federacije u rano poslijepodne, nakon što su noseći ukrajinske i hrvatske zastave prošli središtem Zagreba.

Dramatičnim porukama i osudom ruske agresije na Ukrajinu obratili su se predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva Đuro Vidmarović, bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini, predsjednica Ukrajinske zajednice grada Zagreba Marija Meleško i predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Zagrebu Viktor Filima.

Sarajlije o Ukrajincima: 'Sve me podsjeća na 92.'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Marija Meleško kazala je kako je svrha okupljanja pred ruskim veleposlanstvom - poslati poruku Rusiji da se zaustavi i da prestane s aktom agresije na Ukrajinu.

"Nismo mogli vjerovati da je ovako nešto moguće. Svjesni smo da ruski narod nije što i vladajući režim. Nadamo se da će ruski narod obuzdati svoje vlastodršce", kazala je i najavila i sljedeće akcije u potporu Ukrajini.

Hrvatske vlasti osudile su rusku agresiju na Ukrajinu i izrazile punu solidarnost sa ukrajinskim narodom, a na sjednici Vlade odlučeno je o upućivanju prve tranše interventne humanitarne pomoći u vrijednosti od 1,2 milijuna eura.

XS
SM
MD
LG