Dostupni linkovi

"Prostori slobode": Pisci iz celog sveta na Sajmu knjiga


Sa konferencije za novinare uoči Sajma knjiga, 17.10.2013.
Pod sloganom „Prostori slobode“, u nedelju, 20. oktobra će početi još jedan beogradski Sajam knjiga. Tokom osam dana, na ovoj popularnoj manifestaciji predstaviće se gotovo 900 izlagača, među kojima i izdavači iz Poljske, ovogodišnje zemlje - počasnog gosta, ali i Francuske, Japana, Irana, Belorusije, Britanije, Indije...Kao i izdavači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije što će opravdati reputaciju Sajma, kao jedinog istinski regionalnog na Balkanu.

Željko Ožegović, predsednik Odbora Sajma knjiga, najavio je da će publika imati priliku i da se sretne sa brojnim piscima iz inostranstva.

„Tarik Ali, britanski istoričar, romanopisac, filmski režiser, politički aktivista. Kristijan Karlson Sted, jedan od najvećih novozelandskih živih pisaca, Kostas Duzinas, profesor prava i direktor Instituta za humanističke nauke sa univerziteta u Londonu, Mauricio Lazarato, poznati filozof i još čitav niz“, rekao je Ožegović, a u nizu pisaca koji će posetiti Beograd tokom osam dana Sajma jesu i brojna imena iz regiona, za čijim delima u Beogradu tradicionalno vlada veoma veliko interesovanje - Miljenko Jergović, Igor Štiks, Ivančica Đerić, Viktor ivančić, Ante Tomić i mnogi drugi.

Beogradska izdavačka kuća „Rende“, već dugo izdaje dela pisaca iz regiona. Slađana Novaković, direktorka i glavna urednica te kuće, kaže da su mnogo toga spremili i za ovu godinu.

„Imamo novi roman Ivančice Đerić 'Sva je priroda divlja i surova', to je autorka iz BiH koja već gotovo 20 godina živi u Kanadi. Imamo novi roman Miljenka Jergovića 'Psi na jezeru', imamo roma Ante Tomića 'Što je muškarac bez brkova', obojica su hrvatski autori, imamo roman 'Tiši od vode' Berislava Blagojevića, mladog pisca iz Banjaluke. Na štandu će gosti biti tradicionalno, kao i sedam godina unazad Miljanko Jergović. Pored njega ove godine će biti Ante Tomić i Ivančica Đerić“, rekla nam je Slađana Novaković iz izdavačke kuće „Rende“.

Posebna pažnja književnosti za decu

Organizatori Sajma, među gostima koji će posetiti manifestaciju, posebno ističu Tarika Alija, britanskog istoričara, pisca, filmskog reditelja i političkog aktivistu pakistanskog porekla.

Olivera Stošić Rakić, urednica programa Sajma, najavila je da će u okviru programa, u Kulturnom centru Beograda, biti prikazan i jedan njegov film:

„Koji govori o latino-američkim društvima, zapravo medijski pogrešnoj interpretaciji ovih zemalja od strane zapada. Tamo će biti organizovan razgovor sa Tarikom Alijom i planiramo da otvorimo diskusiju sa publikom“, kaže Olivera Stošić Rakić.

Novina koju donosi Sajam knjiga 2013. jeste da će posebna pažnja biti posvećena književnosti za decu. Tako će sajam otvoriti čuveni dečiji pisac Ljubivoje Ršumović, a fokus će biti na tome kako književnost za decu učiniti vidljivijom, dodaje Olivera Stošić.

„U suštini tog problema stoji, kao što znate, nekomunikacija između obrazovnog sistema i sistema, da tako kažem, kulturnih politika. Kulturne ustanove se sporadično i vrlo retko koriste kao obrazovni resurs u školama, toga smo svi svesni i tu se veoma malo promenilo na planu politike ministarstva“, rekla je urednica programa Sajma knjiga.

Svih osam dana trajanja, sajam će za posetioce biti otvoren od 10 do 21 sat, a cena ulaznica je 250 dinara, što je nešto više od dva evra. I ove godine četvrtak će biti školski dan, a ponedeljak i utorak takozvani porodični dani, kada grupna karta za porodicu košta nešto više od pet evra. Interesantno je da je već saopšteno koje će države biti počasni gosti naredne dve godine - 2014. to će biti Kina, a 2015. Indija.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG