Dostupni linkovi

Propao još jedan sastanak, SDP za prijevremene izbore


Sastanak stranačkih lidera u Sarajevu, 17.novembra 2011.
Sastanak stranačkih lidera u Sarajevu, 17.novembra 2011.
Nešto više od tri sata lideri šest partija koje su na prošlogodišnjim opštim izborima osvojile najveći broj glasova pokušavali su, kako tvrde, da konačno naprave dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

Ni u četvrtak nakon ovog, kao i prethodnih sastanaka, ništa bitnije novo nisu uspjeli da dogovore. Zapelo je, kao i ranije, oko raspodjele ministarskih fotelja, prije svega među strankama potpisnicama Platforme, predvođenih SDP-om, i onih okupljenih oko dva HDZ-a.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže kako su tokom sastanka fleksibilnost pokazali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić, ali ne i lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

„SDP je spreman da se konstituiše Vijeće ministara u kojem će ili dva postojeća bloka imati raspodijeljene pozicije po principu jedan blok Platforme, a s druge strane četiri stranke koje iz Mostara imaju sporazum, da imamo svaki po pet članova Vijeća ministara i da se onda kroz zajednički rad pokuša sticati neka vrsta povjerenja. Prirodno, gospoda iz HDZ-a su
"Ukoliko se u narednih desetak dana ne postigne dogovor o Vijeću ministara, sa ili bez SDP-a, smatramo da treba održati prijevremene izbore“, rekao je Zlatko Lagumždija.
insistirali da oni imaju sva tri mjesta hrvatska na nivou Vijeća ministara, predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministra“, naveo je Lagumdžija.

Novinarima je pojasnio i prijedloge koje je na sastanku u četvrtak imala SDP, na čijem je čelu:

„Da se u narednih desetak dana pokuša bilateralno vidjeti da li postoji spremnost da se postigne politički sporazum, koji je za nas, dakle, vrlo jasan - SDP će učestvovai u Vijeću ministara u mjeri ukoliko se SDP ne svodi na stranku jednog naroda. Posljednju stvar koju sam iznio je da ukoliko se u narednih desetak dana ne postigne dogovor o Vijeću ministara, sa ili bez SDP-a, mi smatramo da treba održati prijevremene izbore.“

Principi i kompromisi na riječima

Domaćin sastanka u četvrtak, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže kako, iako ni ovaj put nije postignut dogovor, sastanak nije bio beskoristan. Objašnjava šta je on predložio ostaloj petorici lidera:

„Po principu da Hrvati koji prvi biraju, biraju naravno predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da su druga dva paketa dva i tri, s tim da paket od tri ministarstva uključuje Ministarstvo vanjskih poslova, a paket od četiri ministarstva podrazumijeva ostala ministarstva, i među njima treba biti jedno mjesto za pripadnike tzv. ostalih.“

Božo Ljubić nakon sastanka 17. novembar 2011.
Božo Ljubić nakon sastanka 17. novembar 2011.
Ljubić tvrdi da je u pregovorima kamen spoticanja bilo insistiranje SDP-a da se odmah napravi dogovor i o svim državnim agencijama:

„Nakon što je strana iz RS ponudila kompromisni prijedlog na kraju da prihvate tri ministarstva, među kojima nije Ministarstvo vanjskih poslova, ali pod uvjetom da od četiri državne agencija koje mi skupa identificiramo kao najvažnije, prvi biraju dvije. S druge strane, stranke SDP- SDA su smatrale da danas, ako se zadržava odnos da stranke koje predstavljaju hrvatski blok i stranke iz RS po dogovoru imaju šest pozicija u odnosu na četiri pozicije koje bi pripale bloku SDP- SDA, onda u tom slučaju je potrebno danas postići dogovor oko svih agencija. Njih je preko 60, ako ne i 70.“

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija tvrdi da su lideri dva HDZ-a u četvrtak insistirali i na rekonstrukciji federalne Vlade:

„Ali federalna Vlada, što se nas tiče, dobro radi svoj posao i ne želimo da tu vladu dovodimo u situaciju da bude kusur u nekoj raspravi u kojoj očigledno ne vidimo kuda sve to vodi.“

Ovo je demantovao predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić:

„Federalna Vlada dans nije bila na stolu, da odmah budemo jasni.“

Sastanak u četvrtak je prvi napustio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, uz objašnjenje da je na banjalulučkom aerodromu magla i da mora ranije da krene. Pred početak sastanka novinarima je rekao na čemu će insistirati partije iz RS:

„RS ostaje na principima koji su predviđeni Ustavom. To znači se poštuju određeni paritet, konsenzus, balans i rotacija. Na tom planu treba biti jasno da se ovdje radi o konceptulanim razlikama, a ne o priči koliko kome ministarskih mjesta pripada ili ne pripada - to je manje važno. Ovdje se radi o tome da li će se poštovati dejtonski balans u izboru, ili će se uvesti neka nova praksa, koja očigledno nije dobila podršku sve do sada.“

Inače, na početku sastanka bh. političarima su se obratili direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sannino, i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen. Rekli su im da, ukoliko se dogovore do početka decembra oko formiranja Vijeća ministara, BiH može dobiti značajan poticaj na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.
XS
SM
MD
LG