Dostupni linkovi

Propao pokušaj diskreditacije ministra Konjevića


Raško Konjević

Dio policijskih, kriminalnih i medijskih struktura pokušali su da teško kompromituju ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića. Namještanje afere je spriječeno promptnim reagovanjem ministra Konjevića i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, a trenutni epilog je hapšenje jednog policijskog inspektora i nastavak istrage. Šta govori o stanju u dijelu bezbjednosnih službi činjenica - da se iz policijske službe namješta afera ministru policije?

Pokušaj namještanja afere u cilju javne diskreditacije dogodilo se i ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i to od strane jednog ili više policijskih službenika. Uhapšeni policijski inspektor Đoka Golubović je, kako se sumnja, dopisao službenu zabilješku sa saslušanja osumnjičene za posredovanje u prostituciji, navodom - da je ministar Konjević korisnik njenih usluga. Ministar Konjević je nakon istrage Specijalnog tužilaštva organizovao vanredni pres:

„Jedno ili više lica, vjerovatno na organizovan način, su sačinili dva službena spisa u kojima se navodi da je ženska osoba koja je 24.jula ove godine lišena slobode zbog sumnje u navodno posredovanje u prostituciji dala iskaz- da sam ja korisnik usluga dotične osobe u dužem vremenskom periodu. Specijalnom tužiocu sam ukazao u toj prijavi, da je to gnusna laž kojom se pokušavam kao osoba, potpredsjednik partije kojoj pripadam i ministar u Vladi, diskreditovati na najprizemniji način.“

Ženska osoba je tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu negirala da je dala izjavu o umješanosti ministra, zbog čega je policijskom inspektoru Goluboviću određen pritvor, a koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. To je bio povod da ministar Konjević saopšti da u Crnoj Gori postoji povezanost između kriminalnih struktura, jednog dijela policijskih službenika i dijela medija:

Jasno je da su djelovi organizovanog kriminala i njihovi pipci u policiji i medijima spremali moju najogavniju medijsku diskreditaciju. Sa pravom će građani i ukupna javnost kao i vi mediji se pitati šta je sve moguće da se desi nekom drugom, ako se ovakva gnusna namještaljka pokušava napraviti ministru unutrašnjih poslova.“

Namještanje afere ministru unutrašnjih poslova i potpredsjedniku Socijaldemokratske partije manje članice vladajuće koalicije za Džavida Šabovića iz SDP-a predstavlja potvrdu da se u obračunu sa SDP-om ne preza ni od čega i da su zadatak dobili pojedinci iz bezbjednosnih službi:

„U ovom trenutku se pokazalo nešto dosad neviđeno. A to je da žena koja se sumnjiči da je, jedna od onih koje organizuju prostituciju bila moralnija od pojedinaca iz te službe. Ona se nije dala zaplašiti i nije se dala potkupiti, za razliku od nekih iz službe koji su očigledno dobili zadatak, a ovo je bio jedan od načina kako se taj zadatak izvršava. Poruka svima njima je - džaba im je, neka nastave kako hoće, nije nama cilj po svaku cijenu da ostanemo - ne samo u vlasti nego i sa njima. Jer vjerujem da više nikad nećemo biti sa takvima, ali neka znaju da nas neće i ne mogu kupiti ni zaplašiti.“

Član odbora za bezbjednost iz Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja smatra da je najnoviji slučaj diskreditacije neprihvatljiv i zabrinjavajući za ukupno društvo:

„Ja mislim da ovo što se u zadnje vrijeme dešava kad su u pitanju diskreditacija javnih ličnosti u Crnoj Gori bez argumenata i bez skrupula, nije dobro i uopšte ne smatram da je to naš interes i da je naš cilj prema onome što smo svi zacrtali. Znači ne postoji samo jedan segment kad se iznese takva stvar o jednoj ličnosti, nego postoji porodični, privatni i drugi segmenti za koje ja smatram da su svetinja. Apsolutno ne opravdavam i ne podržavam i to je veoma zabrinjavajuće za sve nas i za društvo u kojem živimo.“

Zoran Miljanić iz opozicionog Demosa vjeruje da se politički raskoli u vladajućoj koaliciji reflektuju na službe bezbjednosti, jer osim pokušaja diskreditacije postoji niz nerasvjetljenih kriminalnih akata, što prikazuje Crnu Goru kao nesigurnu državu:

„Sada imamo i ministra, a u čitavom periodu imamo čitav niz neriješenih ubistava, čitav niz raznih afera, paljevina vozila eksplozija po lokalima i stambenim objektima... Tako da očigledno njihovi partijski raskoli se reflektuju na službu bezbjednosti što nažalost dovodi do nestabilnosti i prikazuje Crnu Goru kao nestabilnu i nesigurnu državu. Naravno i građani su uplašeni za svoju ličnu bezbjednost.“

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković najoštrije je osudio pokušaj profesionalne i lične diskreditacije ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, lažiranjem sadržaja jedne od službenih policijskih zabilješki. Ocjenjujući zabrinjavajućim pokušaj diskreditacije ministra od strane policijskog službenika, Zeković je naveo da ovaj primjer jasno potvrđuje da policijska organizacija nije oslobođena od onih koji nisu profesionalci i koje motiviše kriminal i centri moći izvan same policije.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG