Dostupni linkovi

Posljednji krug razgovora između Grčke i Evropske unije završen je bez uspjeha. Iako je učinjen izvjestan napredak, nije postignut dogovor, saopštili su zvaničnici u Brusselsu.

Zbog značajnih nesuglasica među sagovornicima dogovor nije postignut, diplomatski je izjavio portparol Evropske komisije.

Prevedeno na razumljiv jezik činjenica: Evropa želi da Grčka smanji troškove za dvije milijarde eura, čime bi si osigurala pristup kreditnim fondovima, a zamjenik premijera Janis Dragasakis odbija svaku pomisao da Atina smanji penzije.

On je doduše dodao da je njegova Vlada još uvijek spremna pregovarati sa svojim vjerovnicima, ali da njihovi prijedlozi koje su prezentirali u Brusselsu već u potpunosti pokrili fiskalni deficit kako je od njih tražila EU.

Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard izjavio je da će sporazum zahtijevati "teške odluke", koje podrazumijevaju "težak izbor i teške obaveze na obje strane".

Valja napomenuti da Grčka, ukoliko želi izbjeći propast, mora postići dogovor s MMF-om do kraja ovog mjeseca. Posljednja prilika za to biće u četvrtak, 18.juna kada se ministri financija eurozone sastaju s grčkim timom.

Portparol Evropske komisije kazao je kako je predsjednik Jean Claude Juncker uvjeren da se „sa jačim reformskim naporima na grčkoj strani i političkom voljom na obje strane može naći rješenje prije isteka roka“.

Međutim, njemački vicekancelar Sigmar Gabriel upozorio je da Atini, „ne samo da ističe vrijeme, nego i da evropske zemlje imaju sve manje strpljenja prema Grčkoj“. On kaže da se „diljem Evrope šapuće - što je dosta, dosta je!“

Uzme li se u obzir da je Gabriel predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke, koja je sve vrijeme imala čak i višak simpatija za grčki slučaj, ovu izjavu valja uzeti kao ozbiljno upozorenje.

Vladajuća partija u Grčkoj, Syriza, izabrana u januaru ove godine, obećala je da će ublažiti i usporiti vrlo nepopularne mjere štednje, povećati minimalne mjesečne plate, te otvoriti nova radna mjesta.

Postojeći dugovi, međutim, nisu dozvolili realizaciju izbornih obećanja, pa je predsjednik stranke Aleksis Cipras u subotu upozorio Grke da se pripreme za "teški kompromis".

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG