Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađena Atlantida i čudovišna zmija


Google Ocean: Navodna lokacija Atlantide

Naučna otkrića ili podvale? Neobična slika morskog dna Atlantskog okeana nedaleko od Kanarskih otoka prikazuje savršeni pravougaonik ispresijecan linijama za koje se pretpostavlja da su ulice davno potonulog grada iz legendi, Atlantide.

Slika se može vidjeti putem Google Oceana, a nalazi se na koordinatama 31 15'15.53N 24 15'30.53W, piše Telegraph, a pronašli su je historičari koji istražuju postojanje Atlantide, Dr. Charles Orser i Bernie Bamford.

Atlantida je, po grčkoj mitologiji, otok legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza.

Prvi put Atlantidu spominje starogrčki filozof Platon, koji kaže da je ona razorena prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom 9.400 prije njegovog rođenja.

U davna vremena, iza moreuza "Herkulusovi stubovi" (Gibraltar), zabilježio je Platon, prostirao se veliki otok koji se zvao Atlantida. Otok je imao površinu oko 154.000 kvadratnih milja, a na njemu je živjelo oko 20 miliona ljudi.

'Plodne ravnice bile su ispresjecane mnogim kanalima, koji su služili kao vodeni putevi za prijevoz razne robe i poljoprivrednih proizvoda. O bogatstvu ove hipotetične civilizacije govori podatak da je njen glavni grad bio opkoljen visokim bronzanim zidovima, a dvorci, vile i hramovi bili su prekriveni zlato i srebrom', pisao je Platon, koji je isto tako tvrdio da je Atlantidu progutalo more nakon potresa i vulkanskih erupcija.

Tim naučnika s njujorškog državnog Univerziteta koji je pronašao sliku tvrde da ovo otkriće zaslužuje veću pažnju i dalje sitraživanje jer da bi se Atlantida mogla nalaziti na ovoj lokaciji.

Google Ocean, ekstenzija popularnog Google Eartha, omogućuje korisniku da virtualno istražuje morske dubine i pruža uvid u skrivena bogatstva mora i okeana.

Čudovišna zmija od 30 metara uzbunila duhove na Borneu

Prema legendi Nabau je ime strašne zmije, duže od 30 metara i s glavom nalik na zmajevu.

No mještani koji žive u blizini rijeke Baleh, na otoku Borneo, ponovo su počeli vjerovati u postojanje mitskog čudovišta, nakon što je fotografija nečeg što podsjeća na gigantsku zmiju izašla u javnost.

Fotografija zmije ili? Foto: Daily Mail

Fotografija koju je snimio član nadzornog tima za praćenje poplava u regiji, izazvala je veliku debatu o tome radi li se o stvarnoj snimci ili je sve djelo nekog šaljivdžije koji se poslužio photoshopom. Čak su i ugledne novine 'New Straits Times' iz Kuala Lumpura svojim čitateljima postavile anketu radi li se zaista o čudovištu ili je nešto drugo posrijedi. Mještani koji tvrde da su vidjeli zmiju kažu da je dobila ime Nabau po drevnoj morskoj zmiji koja se transformirala u različite životinje.


Zmija duga kao autobus hranila se krokodilima

Ljudi koji su proučavali snimak načinjen iz zraka, odbacili su sugestije da se radi o balvanu. 'Balvan ne može biti toliko svinut, zar ne?', upitao se jedan pisac. Drugi su pretpostavljali da je možda riječ o gliseru, no i ta pretpostavka je odbačena zbog previše zakrivljenog smjera plovidbe. Najčešća pretpostavka bila je da je fotografija jednostavno obrađena pomoću kompjutera. Ipak, mještani koji tvrde da divovska zmija postoji, kažu kako fotografije bića snimljenog u različitim djelovima rijeke dokazuju da ono u njoj zaista i egzistira.

Početkom ovog mjeseca znanstvenici su otkrili fosil zmije ubojice koja je bila duža od autobusa, težine manjeg automobila, te je mogla progutati životijnu veličine krave. Čudovište dugo oko 15 metara nazvano Titanoboa, bilo je toliko veliko da se hranilo krokodilima i velikim kornjačama. Živjela je u tropskim šumama Južne Amerika prije 60 milijuna godina.

Izliječeni pacijenti oboljeli od leukemije i raka: Arsenik i vitamin A dobitna kombinacija?

Kineski ljekari uspješno su i bezbjedno izliječili pacijente oboljele od leukemije i raka koštane srži, kombinujući arsenik i vitamin A.

Nadgledano je 85 pacijenata u prosjeku 70 mjeseci nakon, čega je utvrdjeno da je kod 80 pacijenata došlo do potpunog izliječenja, saopšteno je u najnovijoj studiji objavljenoj u Hongkongu.

Pri tom, ljekari nisu pronašli nikakve neželjene efekte na funkciju srca i bubrega.

"Dvije godine poslije terapije, pacijenti su i dalje imali arsenik u krvi i urinu, ali u dozvoljenim granicama", navodi se u istraživanju.

Naučnici tvrde da je terapija bila efikasna i da je djelovala bolje od uobičajenih lijekova.

Iako su stručnjaci vjerovali da je vitamin A dobar dodatak uz neku terapiju, prvi put je korišćen na taj način i tokom dužeg perioda.

Još od 18. vijeka sastojci arsenika su korišćeni kao lijek. Američko Ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu arsenika za liječenje pacijenata s rakom koštane srži i leukemijom 2000. godine.


Čitanje misli moguće?

Američki znanstvenici već duže vrijeme marljivo rade na razvoju tehnika koje bi im omogućile otkrivanje nečijih najskrivenijih misli uz pomoć magnetske rezonance i analize dobivenih podataka.

Upotreba skenera pri iščitavanju moždanih signala pokazala se poprilično točnom. Naime znanstvenici su u 80 posto slučajeva znali u koju od dvije ponuđene slike gledaju zamorci na kojima su provođena istraživanja.Ovaj test je samo jedan u nizu testova tijekom kojih su znanstvenici uz pomoć magnetske rezonance (MRI), koja se inače koristi u bolnicama, čitali misli koristeći radiomagnetsko polje i radiovalove.

Stephanie Harrison, koji vodi studiju na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, zamolio je šest volontera da gledaju u različite slike na skeneru – jednu s krugom i gotovo vodoravnim linijama te drugu s krugom i gotovo okomitim linijama preko njega.

Dok su gledali slike pokazalo se da se aktiviraju drugi dijelovi njihovog mozga kad se promijeni slika.

Zamoljeni su da zapamte jedan određeni krug i analizirajući uzorke moždane aktivnosti znanstvenici su u velikom broju slučajeva pogodili o kojem se krugu radi.

Iako ova studija ne razjašnjava tajne čitanja misli, ipak omogućuje znanstvenicima da odrede koji su dijelovi mozga povezani s kratkoročnom vizualnom memorijom.

I kalifornijski znanstvenici su provodili slična istraživanja. Oni su zamolili volontere da pogledaju 1750 slika i uz pomoć MRI-a su u devet od 10 slučajeva pogodili na koju su volonteri mislili.

''Dekodiranje moždane aktivnosti povlači brojna etička pitanja te pitanje nečije privatnosti. Mislimo da nitko ne bi trebao biti podvrgnut nekakvom skeniranju mozga na silu ili bez potpunog pojašnjenja'', rekao je voditelj te studije Jack Gallant.

Sukob akceleratora: Američki Tevatron uključio se u potragu

CERN gubi u utrci za pronalaskom Higginsovog bozona, barem tako tvrde američki suparnici.

Američka kompanija Fermilab tvrdi da njihov akcelerator Tevatron u najgorem slučaju ima šanse 50-50%, a u najboljem 96% da pronađe česticu. U CERN-u su priznali da ih rujanski incident u kojem je zaustavljen 7 milijardi dolara vrijedan akcelerator LHC može koštati jednu od najvećih cijena u fizici.

Dvije suparničke kompanije utrkuju se koja će prije identificirati tzv. 'Božju česticu', ono što se smatra osnovom materije. Šefovi dva najsnažnija svjetska akceleratora sukobili su argumente na godišnjem sastanku u Chicagu.

Lansiranjem LCH-a u rujnu prošle godine, predviđalo se kako će Higginsov bozon biti pronađen do ljeta 2009. No samo nakon tjedan dana, kvar na akceleratoru zaustavio je cijeli projekt na najmanje 12 mjeseci. Američka kmpanija Femilab tako je dobila prednost, nastavljajući s intenzivnim istraživanjima na njihovom akceleratoru Tevatronu, smještenom u američkoj državi Illinois. 'Sada imamo vrlo dobre šanse da otkrijemo Higginsov bozon prije LHC-a', smatra dr. Dmitri Densov iz Fermilaba te dodaje: 'Radi se o utrci. Ili kako bi se reklo, tko prvi njegova djevojka.'


Majke uzrokuju psihoze, očevi autizam

U našem mozgu se odvija rat spolova koji u nekim slučajevima može uzrokovati cijeli niz duševnih bolesti, sugerira nova teorija. A neki su geni isključeni.

Embrio koji se razvija dobiva nasljedne informacije obaju roditelja, ali oni se bore za svoje mjesto – doslovno prema izreci da pobjeđuju jači geni.

Bitka bez pobjednika

Ova bitka između majčinih i očevih gena odvija se i u mozgu. Ukoliko je borba izjednačena, sve je u redu. Ukoliko je jedna strana dominantnija, nastaje duševna bolest.


To tvrde britanski sociolog Christopher Badcock i kanadski evolucijski biolog Bernard Crespi u teoriji koja, prema mnogim stručnim mišljenjima, može najviše promijeniti psihologiju još od vremena Freuda.

Ako dođe do dominacije gena s majčine strane, njihova aktivnost može uzrokovati psihozu (bipolarne poremećaje – prije manična depresija, depresija i shizofrenija).

Ako su pak dominantniji očevi geni, doći će do patološke nesposobnosti za empatiju i razumijevanje drugih, kao što je to na primjer kod autista.

Zato tvorci ove nove teorije autizam i shizofreniju smatraju suprotnim stranama cijelog spektra duševnih bolesti.

Uskoro univerzalni punjač za mobitele

Vodeći svjetski proizvođači i distrubuteri mobilnih telefona planiraju u prodaju staviti univerzalni punjač za mobitele, piše u utorak BBC.


Tehnolozi u vodećim svjetskim kompanijama koje distribuiraju i proizvode mobilne telefone će, zajedno sa mrežnim operaterima, uskoro lansirati prvi univerzalni punjač za mobitele.

Ovaj punjač također će trošiti upola manje energije nego sadašnji punjači.

U ovaj projekat zajedno će ući kompanije Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, 3, AT&T i Vodafone, a do 2012. godine ovaj punjač bi mogao iz prodaje istisnuti većinu dosadašnjih punjača.Nakon uvođenja novog punjača, procjenjuje se da će na svijetu ostati 51 tona neupotrebljivih punjača što isto tako predstavlja problem za okoliš, dodaje BBC.

  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG