Dostupni linkovi

Pronađen NATO projektil pored ulaza u Fiatovu fabriku




Branko Vučković


Pored glavnog ulaza u fabriku Fiat automobili Srbija pronađen je projektil za koji se pretpostavlja da je zaostao od NATO bombardovanja 1999. godine.

Načelnik uprave kragujevačkog Centra za obaveštavanje Bojan Tomić rekao je Radiju Slobodna Evropa da za sada nema pouzdanih informacija o veličini, razoronoj moći i tipu prjektila.

Mesto kod ulaza Šest topola, na kome je projektil pronađen je obezbeđeno, i očekuje se dolazak specializovane ekipe za uništavanje eksplozivnih sredstava koja treba u ponedeljak da sitigne iz Beograda, rekao je Tomić.

Policija je obezbedila mesto na kome je pronađen projektil, a zabranjen je i saobraćaj u ulici koja prolazi pored italijanske fabrike u tom gusto naseljenom delu grada.
Fabrika "Zastava" nakon bombardovanja, april 1999.

Građevinski radnici koji rade na izgradnji novih proizvodnih hala pronašli su raketu pored glavnog ulaza u fabriku Fiat automobili Srbija kroz koju svakodnevno prolazi po nekoliko hiljada zaposlenih.

Tokom vazdušnih udara NATO tadašnja Grupa Zastava je u dva navrata pogođena sa više od 30 projektila.

U noći između 8. i 9. aprila 1999. godine, sa više projektila pogođeni su Fabrika automobila i Energetika, a bombe su razorile i deo fabrike Zastava kamioni.

U drugom bombardovanju, 12. aprila u noći između prvog i drugog dana Uskrsa, fabriku je pogodilo 14 projektila. Te noći potpuno su razoreni Kovačnica, Lakirnica, zgrade Elektronsko-računarskog centra i Alatnice.

Od snažnih detonacija uništeni su proizvodni pogoni fabrike automobila, a pričinjena je i velika materijalna šteta na stambenim objektima u centru grada.
XS
SM
MD
LG