Dostupni linkovi

Iran bilježi porast gastrointestinalnih infekcija izazvanih korona virusom


Osoblje hitne medicinske pomoći prebacilo je pacijenta s COVID-19 u teheransku bolnicu 30. marta.
Osoblje hitne medicinske pomoći prebacilo je pacijenta s COVID-19 u teheransku bolnicu 30. marta.

Autori: Ron Synovitz i Maryam Sinaiee

Iran je postao jedno od prvih žarišta korona virusa izvan Kine u martu, kada su hiljade Iranca počeli pokazivati respiratorne simptome COVID-19, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sada iranski liječnici kažu da primjećuju porast broja pacijenata s gastrointestinalnim problemima, a ne respiratornim simptomima.

Zapravo, nedavni medicinski dokazi iz Kine i Sjedinjenih Država također pokazuju da postoji podskupina bolesnika s gastrointestinalnim korona virusom koji ne pokazuju klasične respiratorne simptome bolesti.

To je fenomen koji pomno posmatraju medicinski istraživači širom svijeta.

"COVID-19 je prije imao simptome kao što su kašalj, kratkoća daha i visoka temperatura", kaže Mohamed Reza Mahbubfar, virusni epidemiolog iranske operativne grupe za korona virus.

"Ovi su simptomi primijećeni u prva dva mjeseca nakon izbijanja epidemije, ali sada su najvažniji simptomi COVID-19 gastrointestinalni", kaže Mahbubfar.

I za starije pacijente i djecu Mahbubfar kaže da gastrointestinalni simptomi uključuju akutnu dijareju, stomačne grčeve, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i gubitak apetita i čulo mirisa.

Mahbubfar kaže da ovi pacijenti često imaju blagu temperaturu ili uopšte nemaju groznicu.

Kaže da to može uticati na službenu statistiku COVID-19 koju je objavilo iransko ministarstvo zdravlja jer ne uključuje neprovjerene pacijente koji nemaju respiratorne simptome.

Grad Babol na sjeveru Irana je mjesto koje je u martu zabilježilo jednu od prvih velikih epidemija COVID-19 u zemlji.

Sejed Hasan Abedi, gastroenterolog s Univerziteta za medicinske nauke u Babolu, potvrđuje da je tamo manji broj pacijenata s respiratornim simptomima.

Abedi kaže da oko četvrtine svih bolesnika s COVID-19 u Babolu sada imaju samo gastrointestinalne simptome.

Kaže da je dijareja kod ovih pacijenata "akutna", koja se javlja najmanje pet puta dnevno i traje do dvije nedjelje.

Iranski doktori kažu da primjećuju porast pacijenata s gastrointestinalnim problemima.
Iranski doktori kažu da primjećuju porast pacijenata s gastrointestinalnim problemima.

Abedi kaže da je situacija alarmantna jer oni koji imaju gastrointestinalne simptome obično traže medicinsku njegu i bivaju testirani kasnije od onih s izraženijim respiratornim simptomima.

Plaši se da bi odgođena dijagnoza korona virusa kod bolesnika s blažim gastrointestinalnim simptomima pogoršala njihovo zdravlje i mogla izazvati brže širenje virusa.

Na Univerzitetu Šahid Behešti u Teheranu, gastroenterolog Sejed Reza Fatemi kaže da polovica pacijenata s COVID-19 pokazuje gastrointestinalne simptome.

Fatemi kaže da jedna trećina oboljelih od gastrointestinalnih simptoma pati od oštećenja jetre i upale gušterače.

A postoje i druge manifestacije izvan pluća, poput dokaza poremećaja cirkulacije i komplikacija s bubrezima.

Slučajevi moždanog udara u Iranu, uključujući djecu, također se pripisuju korona virusu.

"Nedostatak kisika i upala koja je posljedica COVID-19 mogu rezultirati trombozom u arterijama i moždanim udarom", kaže dr. Mahmud-Reza Ašrafi, profesor medicine na teheranskom Univerzitetu medicinskih nauka.

Globalni dokazi

Medicinski stručnjaci su svjesni gastrointestinalnih simptoma COVID-19 od prvog izbijanja u Vuhanu u Kini u decembru prošle godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama prva potvrđena infekcija korona virusom bila je kod pacijenta koji je uz respiratorne simptome dva dana imao mučninu, povraćanje i dijareju.

Virus je otkriven u uzorcima stolice tog bolesnika, kao i u brisu nosa i grla.

Iran je bio jedna od prvih svjetskih žarišta korona virusa.
Iran je bio jedna od prvih svjetskih žarišta korona virusa.

Ono što postaje očito jest da su gastrointestinalni simptomi češći nego što se prethodno mislilo - najvjerovatnije zato što pacijenti bez respiratornih simptoma nisu u početku bili testirani na virus.

Rane studije sugerisale su da je manje od četiri odsto bolesnika s COVID-19 imalo gastrointestinalne simptome.

Posljednja istraživanja, međutim, pokazaju da je ta stopa iznad 10 odsto, pa čak i do 60 odsto svih zaraza korona virusom.

Doktor Martin Vejsej (Veysey), programski direktor britanskog Medicinskog fakulteta Hul Jork na Univerzitetu Jork, kaže da nema sumnje da korona virus može napasti vaša crijeva i pluća.

"Molekula koju virus napada u našim tijelima - Angiotenzin pretvarajući Enzim 2 ili ACE2 - prisutna je ne samo u našim plućima, već i u našem gastrointestinalnom traktu", objasnio je Vejsej putem Platforme za COVID akciju Svjetskog ekonomskog foruma.

"Mogao bi biti značajan broj slučajeva u kojima pacijenti pokazuju gastrointestinalne simptome kao što su dijareja, mučnina i povraćanje", rekao je Vejsej.

U stvari, nedavna zapažanja iranskih stručnjaka o gastrointestinalnim slučajevima poklapala su se s dokazima iz Kine koje su objavili ugledni britanski medicinski časopisi poput Lanseta (The Lancet) i Gata (Gut).

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Gat zaključilo je kako se virus pojavio u oko polovici uzoraka stolice prikupljenih od bolesnika inficiranih korona virusom.

Zaključak medicinskih stručnjaka je da je gastrointestinalni trag još jedan mogući način da se ljudi zaraze i prenose bolest.

To je otkriće koje izaziva veliku zabrinutost za javno zdravstvo na područjima koja nemaju odgovarajuću kanalizacionu i sanitarnu infrastrukturu.

U časopisu Lanset, istraživači zaključuju kako je moguće da se COVID-19 mogao širiti kontaminiranim izmetom na isti način kako se prenose dizenterija i dječija paraliza.

Ono što se, međutim, ne zna je koliko dugo korona virus preživljava u izmetu.

To je pitanje koje medicinski istraživači tek sada počinju proučavati.

XS
SM
MD
LG