Dostupni linkovi

Projekti i knjige novinara Balkanskog servisa


Novinari RSE su neke tema kojima su se bavili u programu proširili u projekte i knjige ili su na jednom mjestu sabrali najinteresantnije dijelove iz svojih emisija.

- Dijalozi, koji su vođeni u Mostu Omera Karabega, publikovani su u dvije knjige. Prvih sto dijaloga, nastalih u toku rata, objavljeni su 1998. godine pod naslovom “Most Dijaloga, razgovori ratu usprkos”.

Druga knjiga Mostova, objavljena 2000. godine, nosila je naslov “Dijalog na buretu baruta” i sadržavala je 50 srpsko-albanskih dijaloga vođenih u periodu 1994.-2000. godine. Knjiga je objavljena na srpskom i na albanskom jeziku.

- Izbor iz dnevnika koje su ljudi raznih profesija, sa raznih prostora, pa i raznih političkih uvjerenja, na molbu urednice Mirjane Rakele pisali za Radio Slobodna Evropa objavljen je 2000. godine. Prvi dnevničar u junu 1995. bio je Stjepan Mesić, tada opozicionar, a među ostalim dnevnike su pisali i Zoran Đinđić i Ivica Račan.

- Početkom 2004. godine emitovani su "Svjedoci raspada", najprije kao radijski, a potom i kao televizijski serijal na najgledanijim TV stanicama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Dvadeset i osam epizoda TV serijala sadrži 18 sati dragocjenih svjedočanstva istaknututih političara bivše Jugoslavije koji su igrali ključnu ulogu u godinama raspada zajedničke države: Milana Kučana, Alije Izetbegovića, Stjepana Mesića, Borisava Jovića, Kire Gligorova, Bogića Bogićevića, Vasila Tupurkovskog i drugih.

- Dokumentarni radijski serijal "Međunarodna zajednica i BiH: Dok je svijet spavao", bivšeg urednika Regionalnog programa Vlade Azinovića je emitovan je 2005 godine, a zatim u cjelosti objavljen na internetu i CD-u. Azinović je u ovom serijalu analizirao američku politiku prema BiH kao i ulogu zapadnih obavještajnih službi u padu Srebrenice.

Azinović je 2006. u radijskom serijalu “Al Kaida u BiH: Mit ili stvarnost” istražio prisustvo islamskih boraca i terorista u BiH i navode da je ta zemlja postala baza za teroriste. Ovaj projekat je 2007. godine pretocen u internet projekat i knjigu,

- Urednik regionalnog programa Dragan Štavljanin je 2008 godine u radijskom serijalu “Zamrznuti konflikti” povukao paralelu između situacije na Kosovu i drugih žarišta nestabilnostu u svijetu kao što su Pridnjestrovlje u Moldaviji, Nagorno Karabah u Azerbejdžanu i Južna Osetija i Abhazija u Gruziji. Nakon izbijanja rata između Rusije i Gruzije oko Južne Osetije i Abhazije, Štavljanin je proširio tekst serijala i naredne godine objavio knjigu "Hladni mir: Kosovo i Kavkaz".

- Početkom 2013. godine Nenad Pejić, glavni i odgovorni urednik Radija Slobodna Evropa, koji je bio prvi direktor Balkanskog servisa, objavio je knjigu "Isključi TV i otvori oči". Pejić se iz ugla novinara, a potom i glavnog urednika tadašnje Televizije Sarajevo prisjeća medijske atmosfere koja je vladala devedesetih godina. Prateći raspad Jugoslavije, a paralelno s tim i raspad nekadašnjeg javnog servisa zajedničke države, a kroz priču o borbi za očuvanje RTV Sarajevo kao stuba otpora prema nacionalizmu i propagandi, Pejić u knjizi prenosi svoja iskustva sa prve medijske linije devedesetih.

- Dragan Štavljanin se u svojoj drugoj knjizi “Balkanizacija Interneta i "smrt" novinara”, koja je objavljena krajem 2013. godine, bavio naglim razvojem interneta i njegovom uticajem na medije, komunikacije i svakodnevni život.
XS
SM
MD
LG