Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa za uvođenje sigurnosnih mjera u školama


Talas nasilja i iznimni porast maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini, u prvi plan je postavio pitanje kako zaštititi mlade ljude, posebno one nesklone agresivnom ponašanju. Između brojnih ideja, u poslednje vrijeme pojavila se i ona da se u školama uvede video nadzor i stalno prisustvo ljudi zaduženih za red i disciplinu, a da se djeca prilikom putovanja ka i od škole obezbijede policijskom ili nekom sličnom zaštitom.

Ubistvo srednjoškolca u sarajevskom tramvaju na putu od škole do kuće, rasprostranjeno nasilje među djecom u školama, napadi maloljetnih delikvenata na starije osobe na ulicama i stalno upozoravanje građana i nevladinih organizacija nisu polučili očekivanim rezultatima da se nadležni ozbiljno pozabave problemom maloljetničke delikvencije u BiH. Još uvijek nije riješen problem otvaranja pritvora za počinioce, te maloljetni počinioci brojnih kaznenih djela i dalje slobodno šetaju ulicama.

Za godinu dana, od kada je ovaj problem aktueliziran, pronađena je tek potencijalna lokacija gdje će se praviti dom za delikvente, ali još nije utvrđeno kad će početi izgradnja, kaže ministar pravde Federacije Feliks Vidović:
Još uvijek nije riješen problem otvaranja pritvora za počinioce, te maloljetni počinioci brojnih kaznenih djela i dalje slobodno šetaju ulicama.

„Desilo se to da je bilo niz pokušaja za osnivanje odgojno-popravnog doma u više općina gdje su, u pravilu, sve lokalne zjadnice to blokirale te projekte, nakon čega se Ministarstvo pravde odlučilo da iskoristi mogućnost koju nudi Zakon o izvršenju kaznenih sankcija, te da se pri jednom od postojećih kazneno-popravnih zavoda osnuje odgojno-popravni dom za maloljetnike i to se desilo u Kazneno-popravnom domu polutovorenog tipa u Tuzli sa ograničenim smještajnim kapacitetima. Radi se o prijelaznom rješenju prije nego što se desi izgradnja, koja bi trebala da bude u Orašju. Nije još definitivno potvrđeno budući da su građani organizirali potpisivanje peticije gdje izražavaju nezadovoljstvo spram tog projekta da bude smješten u Orašju, ali vidjećemo sa predstavnicima gradske vlasti i da li se po njihovoj procjeni taj projekat može realizirati.“


U međuvremenu, grupa građana na čelu sa doktoricom Nerminom Hodžić iz Tuzle odlučila je pokrenuti inicijativu da se u školama uvedu sigurnosne mjere i obezbijedi poseban prevoz učenika kako bi barem preventivno djelovali u suzbijanju maloljetničke delikvencije:

„Radi se elaborat o video-nadzorima u školama, to su pretežno srednje škole, i videonadzorima u autobusima. Do kraja juna, početkom jula to će biti već sve gotovo.“

Federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić smatra da je ideja dobra i kaže kako je Ministarstvo već počelo raditi na prevenciji:
Mi to već radimo na terenu i pokušavamo upravo da uvedemo ovaj sistem policajca u školi jer smatramo da je to način u kojem bi se sprijateljili policajci i učenici, mogli bi jedni drugima i da prenesu sva ona iskustva koja imaju i mislim da bi to dobro bilo.

„Mi to već radimo na terenu i pokušavamo upravo da uvedemo ovaj sistem policajca u školi jer smatramo da je to način u kojem bi se sprijateljili policajci i učenici, mogli bi jedni drugima i da prenesu sva ona iskustva koja imaju i mislim da bi to dobro bilo.“


Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović nije upoznat sa inicijativom da se u autobuisima namijenjenim za prevoz učenika obezbijede zaštitari koji će svakodnevno brinuti o sigurnosti djece na putu od kuće do škole:

„U toku je izrada zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem cestovnom saobraćaju u Federaciji BiH i to bi trebalo da se ugradi u jedan od propisa. U ovaj propis ga mi nismo ugradili, što znači da ne bi bilo loše da neko pokrene tu incijativu kada zakon u formi prijedloga dođe na oba doma Parlamenta Federacije BiH, ili amandmanski možda da se djeluje - vrijedno je da se o tome razmisli.“

Inicijatorica projekta uvođenja mjera zaštite u školama Nermina Hodžić kaže kako bi ostavka federalnog premijera, ali i najavljeno izglasavanje nepovjerenja vladi mogli usporiti realizaciju ovog projekta, ali se nada da će ministri imati sluha da je sigurnost djece, ipak, najvažnija, te da će pronaći način kako bi već od slijedeće školske godine roditelji bez straha mogli poslati djecu u školu.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG