Dostupni linkovi

Proizvođač oružja sponzorisao festival u Karlovim Varima


Karlove Vari 2016, ilustrativna fotografija
Karlove Vari 2016, ilustrativna fotografija

Priredila: Marketa Chlebovska

Međunarodni festival filmova u Karlovim Varima sponzorisala je kompanija koja proizvodi oružje i izvozi ga državama u kojima vladaju režimi poznati po kršenju ljudskih prava.

Ove nedelje završio se najveći međunarodni festival filmova u Češkoj, u Karlovim Varima. Festival postoji već 54 godine i svaku godinu prati ga sve više publike, prikazuje se više filmova, a prisutan je sve veći broj inostranih i čeških zvezda.

Jedan od glavnih sponzora festivala ove godine je bila firma "Češka zbrojovka", kompanija koja proizvodi oružje. Prema podacima koje je sakupila internet stranica followtheguns.org, oružje ove kompanije koriste lovokradice u Africi.

Ovaj portal tvrdi da gotovo 90 odsto oružja lovokradica u Krugerovu, nacionalnom parku u Južnoj Africi, dolazi iz ove češke kompanije. Prema njihovom istraživanju, oružje koje je ovde korišćeno nije upotrebljeno samo za ubijanje životinja nego i ljudi.

Organizacija koja se bori za ljudska prava i protiv širenja nasilja "Stop Idet" je sakupila informacije da je kompanija poslala u Egipat tokom 2013. i 2014. godine desetine hiljada pištolja i nekoliko stotina komada automatskog oružja koji su bili korišćeni za gušenje demonstracija, proganjanje opozicionara i aktivista za ljudska prava.

Nevladina organizacija Amnesti Internešnel je iznela da je kompanija u konfliktu sa kodeksom Evropske unije, time što je izvozila oružje u nedemokratske zemlje sa represivnima režimima, te da su zarađivali na kršenju ljudskih prava.

Osim etičkog problema postoji i legalni. Naime, reklama za oružje u Češkoj nije u skladu sa zakonom, a na festivalu su se pojavile reklame za ovu kompaniju. Na plakatima se vidi kamera sa napisom "We love shooting", očigledno dvosmislen slogan, "to shoot", što na engleskom jeziku znači i snimati film i pucati.

Na nekim drugim plakatima pojavili su se i proizvodi kompanije, dakle pištolji i drugo oružje.

Reklama za oružje se u Češkoj može javno izlagati samo za stručnu publiku ili preduzetnike koji se bave izvozom i prodajom oružja, na mestima gde se oružje proizvodi, prodaje ili na neki drugi način koristi, ili u stručnim medijima koje se bavi tematikom oružja. Festival filmova očigledno ne spada ni u jednu kategoriju.

Organizatori su već na početku Festivala rekli da Festival poštuje tradicionalne češke brendove u koje spada i "Češka zbrojovka", koja postoji od 1936. godine i predstavlja jednu od osnova domaće industrije. Kompanija je pomogla upravi Festivala, kada je prošle godine izgubila svog glavnog partnera, ČEZ. Zahvaljujući toj saradnji, Festival se mogao uspešno održavati.

Protiv ovog sponzora oglasilo se 36 čeških umetnika, glumaca i reditelja. Napisali su otvoreno pismo direktoru Festivala. Portparol Festivala Uljana Donatova nije odgovorila ni na pismo ni na pitanja novinara i rekla je da će se ovom temom baviti na kraju Festivala, kada će biti vrednovana tekuća godina.

Do sada nije objavljena nikakva zvanična informacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG