Dostupni linkovi

Proglašeni dobitnici nagrade "Mirko Kovač"


Grupa poštovatelja djela književnika i esejista Mirka Kovača osnovala je udrugu nazvanu po njemu i od ove godine dodjeljuje nagrade u četiri kategorije – roman, esej, djelo mladog autora i scenarij za autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U utorak je u Zagrebu Udruga "Mirko Kovač" predstavila ovogodišnje dobitnike.

Peteročlani žiri Nagrade "Mirko Kovač", u sastavu Borka Pavičević, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Dragan Radulović i Vlaho Bogišić kao predsjednik, dodijelio je ove godine po prvi puta Nagrade "Mirko Kovač" u četiri kategorije.

Nagrade će biti dodijeljene na drugim po redu Danima Mirka Kovača u Rovinju početkom listopada, sastoje se od dvojezične hrvatsko-talijanske plakete i novčanog dijela od 5.000 eura, što je dar osobe koja izuzetno cijeni rad Mirka Kovača, ali želi ostati anonimna.

Tko su dobitnici nagrada, izvijestio je programski direktor Dana Mirka Kovača Seid Serdarević:

„Za najbolji scenarij Vuk Ršumović za film „Ničije dijete“producenta Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska), 2014; za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak za knjigu „Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani“u izdanju XX veka, Beograd, 2014;
za najbolje djelo mladog autora Dragan Markovina za knjigu „Između crvenog i crnog“ u izdanju Plejade, Zagreb, 2014, i zanajbolji roman Oto Horvat za roman „Sabo je stao“u izdanju Agore, Novi Sad 2014.“

Izbornici za četiri kategorije bili su - za scenarij Bruno Kragić, za knjigu mladog autora Srđan V. Tešin, za knjigu eseja Tomislav Brlek i za roman Mića Vujičić.

Kako bi se što više onemogućilo utjecaje sa strane, tek za pet godina objavit će se i koje su knjige bile među predloženima za nagrade, a one su ih ipak mimoišle.

„Upravni odbor Nagrade i sami utemeljitelji ove Kovačeve baštine zamolili su žiri - premda se tako nešto ne može diktirati – da se, kada je riječ o Kovačevoj nagradi, ne ide u preglasavanje. Da se ne ide u poznato zbrajanje bodova, sjedne i napiše rezultat, nego da se – ako je ikako moguće - članovi žirija pokušaju usuglasiti oko dobitnika“, kazao je o radu žirija njegov predsjednik Vlaho Bogišić.

„Mislim da je to doista nešto izuzetno, jer svi suradnici – od našeg umjetničkog direktora Seida Serdarevića do članova žirija i eminentnih ljudi iz naše kulture koji su u Savjetu – svi su se zaista potrudili da se Mirkov duh očuva u svim aspektima u kojima se on bavio. Mislim da će ova nagrada to još više potvrditi“, prokomentirala je predsjednica Udruge "Mirko Kovač" Slobodana Matić Kovač o nagradi koja nosi ime njezinog pokojnog supruga.

Nagrade će biti dodijeljene na Danima Mirka Kovača u Rovinju od 1. do 4. listopada.

„Dane sufinanciraju grad Rovinj, Istarska županija, ministarstva kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a pomalo i Srbije“, kazao je Bogišić.

Na dodjeli nagrada Miki Manojlović čitat će dijelove Kovačeve knjige „Elita gora od rulje“ u dramatizaciji Filipa Davida. Na više okruglih stolova govorit će se o ovogodišnjoj temi Dana, a to je - Književnost i politika.

„Naslovi okruglih stolova naslovi su Kovačevih eseja, jer ideja je da njegovo djelo živi dalje, a ne da se komemorira“, kazao je Serdarević.

„Okrugli stolovi nose naslove: Vječita robija – Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa, Elita gora od rulje – Današnje elite i njihov odnos prema kulturi, Grob u tuđini – Egzil kao sudbina i prokletstvo i Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi – Nacionalizmi danas kao književna činjenica. Dakle, teme koje na žalost stalno iznova probijaju, i koje su bitne da se o njima govori i da se propituju“, naveo je Serdarević.

XS
SM
MD
LG