Dostupni linkovi

Proglašena vanredna situacija oko Kanbere zbog požara


Australijski zvaničnici proglasili su danas, 31. januara, vanrednu situaciju za prijestonicu Kanberu i okolne regione pošto visoka temperatura vazduha i jaki udari vjetra prijete da dodatno ojačaju požar niskog rastinja.

Zvaničnik Australijske teritorije oko prijestonice (ACT) Endrju Bar izjavio je da je odluka o vanrednoj situaciji donesena zbog moguće opasnosti od jačanja požara tokom vikenda.

Zvaničnici ističu da požar gori nekontrolisano na jugu ACT i u neposrednoj blizini Kanbere. Požar se proširio na oko 185 metara kvadratnih što je prostor od oko skoro osam odsto od cijele teritorije.

"Požar postaje potpuno nepredvidiv i može izmaći kontroli. Kombinacije velike vrućine, vjetra i suvog rastinja ugrožavaju predgrađe Kanbere", naglasio je Bar.

U Kanberi je sjedište saveznih vlasti i nekoliko državnih i nezavisnih institucija, te nacionalnih muzeja.

Proglašenje vanredne situacije trajaće 72 časa što vlastima omogućava da narede evakuaciju, zatvore puteve i preuzmu kontrolu nad privatnim vlasništvom.

Meteorolozi najavljuju visoku temperaturu tokom vikenda širom država Viktorija i Novi Južni Vels, gdje je aktivno oko 80 požara.

Na susjednom Novom Zelandu vatrogasci se bore sa oko 25 požara koji se vrlo brzo šire na Južnom Ostrvu.

U Australiji su duž istočne obale u požarima poginule 33 osobe, a stradalo je oko milijardu životinja. Uništeno je oko 2.500 kuća i 11,7 miliona hektara zemljišta.

Požari u Australiji – katastrofa ili opomena?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG