Dostupni linkovi

Profesori: Teško vrijeme za crnogorski univerzitet


Protest studenata ekonomije
Protest studenata ekonomije

Univerzitet Crne Gore proživljava najteže trenutke u svojoj istoriji, a pobuna studenata i dijela profesora na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu samo su slika stanja koje vlada u ključnoj obrazovnoj instituciji u državi.

To je glavni zaključak sa konferencije o posrtanju Univerziteta na kojoj su govorili sedam profesora sa sedam crnogorskih fakulteta.

Oni takođe poručuju da nikada nije bilo većeg upliva politike u rad i djelovanje UCG.

Nova rektorka i njeni saradnici provode čistku na crnogorskim fakultetima, a pravno utemeljenje za to pronalaze u Pravilniku o uvođenju prinudne uprave koji se stavlja iznad zakona i ustava, koji je donesen na brzinu i bez za to predviđene procedure, kaže profesorica Pravnog fakulteta Maja Kostić Mandić.

„Rekla bih ono što svaki student prava zna, a to je da se iz ne prava, odnosno ukoliko se krše kao u ovom slučaju više odredbi Ustava, Zakona o visokom obrazovanju i Statuta UCG, ne može proizilaziti nikakva zakonita odluka pa ni ove odluke koje je upravni odbor donosio pozivajući se na ovaj navedeni pravilnik.“

Osim degradacije Univerziteta kroz pravno nasilje i usvajanje dokumenata i pravilnika za obračun sa neistomišljenicima, novo rukovodstvo otpušta veliki broj saradnika dok sa druge strane postoje profesori koji pokrivaju preko 30 predmeta, kaže profesorica Branka Bošnjak. Bošnjak ukazuje na katastrofalno finansijsko stanje u koje je doveden UCG zbog sudskih sporova za koje se zna da su unaprijed izgubljeni

„Ti sudski sporovi izazivaju ogromne troškove tako da se desilo da je samo za nepojavljivanje predstavnika univerziteta na dva sudska spora univerzitet je kažnjen i plaćeno je 40 hiljada eura. Samo u jednom slučaju je oko 200 hiljada eura dato za sudske troškove, a sa druge strane govore da nema novca za saradnike. Ja sam izračunala da samo jedan ovaj iznos može da nadoknadi godišnju platu za tri saradnika.“

No, nijesu samo pravno nasilje i finansijski fijasko doprinijeli urušavanju Univerziteta Crne Gore već i upliv politike, poručuju profesori.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Šerbo Rastoder kaže da u ključne strukture Univerziteta, njegov rad i djelovanje nikada nijesu bili po dvećim uticajem politike:

„Vjerujte da ni u komunizmu ni približno nije bilo ovako politizovanog i ovako uniženog univerziteta sa stanovišta ne onoga što je znanje i zvanje, što je primarna misija univerziteta, nego onoga što je upravljanje. Kada to kažem ja navodim samo podatak da sa mog fakulteta koji ima 24 redovna profesora nema nikoga u tom famoznom upravnom odboru a sa fakulteta koji se bavi loptama ima dva.“

Na ocjene i stavove sedam profesora sa sedam crnogorskih fakulteta povodom krize na UCG pokušali smo da dobijemo reakciju Upravnog odbora Univerziteta ali niko od članova nije odgovarao na naše telefonske pozive.

No, o politici na Univerzitetu Crne Gore za Pobjedu govorila je rektorka Radmila Vojvodić koja je poručila da uprava UCG-a neće dozvoliti bilo kakva interesna, politička ili partijska lobiranja i grupisanja na državnom univerzitetu i da je to javno nekoliko puta do sada saopštila. Ona je odbacila tvrdnje kako smjenjuje dekane.

Lavina protesta i nezadovoljstva krenula je onog trenutka kada su se studenti, prvo Ekonomskog a potom i Filozofskog fakulteta pobunili protiv odluka nove rektorke Radmile Vojvodić i zatražili od nje da sa kompletnom upravom podnese ostavku.

Vojvodić je smijenila dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića zbog toga što je, po preporuci bivšeg rektora i ministra prosvjete, naknadno upisivao studente na prvu godinu studija.

Smjena Radovića izazvala je oštru reakciju studenata i njemu bliskih kolega profesora.

Onda su počela prepucavanja o tome da li Univerzitet povlači novac na račun Ekonomskog fakulteta a mediji su objavili podatke o enormno visokim primanjima rektorke i članova Uprave UCG. Objavljeni su i podaci o platama na Ekonomskom fakultetu koje se kreću i do četiri hiljade eura.

XS
SM
MD
LG