Dostupni linkovi

Produženo primirje u Gazi, nastavak pregovora u Kairu


Palestinci se mole ispred srušene džamije u gradu Gazi tokom trajanja primirja
Palestinci se mole ispred srušene džamije u gradu Gazi tokom trajanja primirja

Izraelski i palestinci predstavnici dogovorili su u ponedeljak uveče produženje primirja u Pojasu Gaze za 24 sata, samo nekoliko minuta pre isteka ranijeg primirja što je dogovoreno posredovanjem Egipta, objavile su obe strane. Primirje je tako produženo do utorka u ponoć (21 sat po srednjeevropskom vremenu).

"Prekid vatre je produžen 24 sata na zahtev Egipta, da bi se omogućili dalji pregovori", rekao je izraelski zvaničnik.

Prethodno primirje od 72 sata koje je stupilo na snagu 11. avgusta, prošle srede je produženo za pet dana.

Palestinski zvaničnik rekao je agenciji Reuters da do sada “nije bilo napretka”, ali da bi se bez dogovora nasilje nastavilo.

Prema podacima zvaničnika, od početka izraelske ofanzive 8. jula, ubijeno je 2.016 Palestinaca i 66 Izraelaca.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da će vojska snažno uzvratiti ukoliko Hamas nastavi sa granatiranjem izraelskih područja. Dodao je da je vojska “spremna za sve scenarije” i da je pripravna “za veoma odlučnu akciju ako se nastavi razmena vatre”.

Pregovarački timovi vratili su se u nedelju, 17. avgusta, za pregovarački sto u Kairu. Predstavnik palestinske strane Qais Abdul Karim rekao je u nedelju da Izrael traži garancije da će Hamas i druge frakcije u Gazi biti razoružane. Palestinci, s druge strane, traže prekid izraelske i egipatske blokade Gaze bez preduslova, dodao je.

Hamas tvrdi da neće položiti oružje, dok Izrael insitira na tome da mora održati izvesnu kontrolu na granici kod Gaze, kako bi sprečila krijumčarenje oružja.

Izrael je takođe zabrinut zbog uvoza građevinskog materijala na teritoriju Gaze, zbog, kako kažu, straha da bi ih Hamas mogao koristiti za ponovnu gradnju mreže tunela.

No, izaslanik UN za Bliski istok Rober Serry kaže da su Ujedinjene nacije spremne da nadgledaju uvoz građevinskog materijala. Dodaje da je uvoz važan nakon što je “destrukcija bez presedana” izazvala “ogroman stepen humanitarnih potreba”.

Procenjuje se da je oko 16.800 stambenih jedinica uništeno u Gazi, čime je pogođeno oko 100.000 Palestinaca, istakao je Serry.

XS
SM
MD
LG