Dostupni linkovi

Producentkinja Radija Slobodna Evropa ubijena u ruskom granatiranju Kijeva


Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine
Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine

Producentka Radija Slobodna Evropa (RSE) Vira Hirič (Hyrych)ubijena je kada je ruska raketa 28. aprila pogodila kuću u kojoj je živela u Kijevu.

Njeno tijelo pronađeno je rano ujutro 29. aprila usred srušene zgrade, koju je prethodne noći pogodio ruski projektil, saopštila je ukrajinska služba RSE/RL.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres bio je u posjeti Kijevu 28. aprila dok su raketni udari pogodili glavni grad, uključujući stambeni blok.

"Duboko smo ožalošćeni smrću naše službenice ukrajinske službe Vire Hirič u Kijevu tokom noći. Izgubili smo dragu koleginicu koja će ostati upamćena po njenom profesionalizmu i posvećenosti našoj misiji", rekao je predsjednik RSE/RL Jamie Fly u izjavi.

"Šokirani smo i ljuti zbog besmislene prirode njene smrti kod kuće u zemlji i gradu koji je voljela. Njeno sjećanje će inspirisati naš rad u Ukrajini i šire u godinama koje dolaze", dodao je on.

Predsednik RSE odao počast novinarki ubijenoj u Kijevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Direktorka ukrajinske službe Maryana Drach rekla je da je "vrlo teško shvatiti da Vira nije ovdje, oduzima dah".

"Sastajali smo se svako jutro da koordiniramo rad naših dopisnika, pregledamo pokrivenost, tražimo ekskluzivne uglove na vijestima. Vira je bila ne samo profesionalac, već i osoba dobrog srca: pomogla je novinarima avganistanske službe RSE/RL koji su ljetos letjeli u Kijev da izbjegnu represiju talibana".

"Bila je veoma zabrinuta za svoje roditelje, koji su skoro mjesec dana živjeli pod ruskom okupacijom u Kijevskoj oblasti bez struje, vode i gasa. Vira je sanjala da zasadi čempres u stambenom kompleksu u koji se nedavno preselila u Kijev. Sada to moramo učiniti", dodala je Drach.

Vira Hirič, rođena 1967. godine, počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine.

Prije toga je radila na vodećim ukrajinskim TV kanalima.

Iza nje su ostali roditelji i odrasli sin.

Redakcija Radija Slobodna Evropa izražava saučešće porodici Vire Hirič i pamtiće je kao blistavu i ljubaznu osobu, pravog profesionalca.

Na mjestu ubistva novinarke RSE u Kijevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Usljed jučerašnjeg granatiranja Kijeva ruskim projektilima, 1. i 2. sprat stambene zgrade od 25 spratova djelimično su uništeni.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su rakete "velikog dometa, visoke preciznosti" pogodile fabričke zgrade u Kijevu ukrajinskog proizvođača raketa Artem 28. aprila.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali da li je fabrika pogođena tokom napada.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu 29. aprila da je jedno tijelo izvučeno iz ruševina, a da je još 10 ljudi povrijeđeno u udarima. Nije dao više detalja.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji se sastao s Guterresom u Kijevu jedva sat vremena ranije, osudio je raketne udare i pozvao na "odgovarajuću snažnu reakciju".

XS
SM
MD
LG