Dostupni linkovi

MONEYVAL procjenjuje standarde BiH u oblasti pranja novca i sprječavanja terorizma


Sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića sa članovima Moneyval-a, Sarajevo, 12. februara 2024.
Sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića sa članovima Moneyval-a, Sarajevo, 12. februara 2024.

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma MONEYVAL nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini radi procjene da li je zemlja postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

BiH prijeti stavljanje na sivu listu Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), ukoliko izvještaj predstavnika MONEYVAl-a bude negativan.

Radna grupa financijske akcije (FATF) je međunarodno tijelo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma, i ispunjavanja standarada u ovim oblastima.

Uvodni sastanak predstavnika MONEYVAL-a sa bh. vlastima, održan je u Ministarstvu bezbjednosti BiH, u Sarajevu, 12. februara.

Iz Ministarstva su saopštili da je provođenje FATF preporuka izuzetno važno, jer bi stavljanje BiH na sivu listu "imalo negativan uticaj na kredibilnost Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine".

Savjet ministara BiH je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i on se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Prošle sedmice, direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u Sarajevu, je, nakon što se susrela sa predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini 7. februara, izjavila kako su ovaj zakon, te zaključivanje sporazuma o statusu Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX), Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima, prioriteti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU.

Na usvajanje zakona je pozvala i Kancelarija Evropske unije u BiH, koja je zatražila od Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH da zakaže sjednicu na kojoj će ga usvojiti, kako bi on ušao u evaluaciju MONEYVAL-a.

MONEYVAL je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope zaduženo za procjenu poštovanja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koje ima i zadatak davanja preporuka nacionalnim vlastima u pogledu potrebnih poboljšanja njihovih sistema.

XS
SM
MD
LG