Dostupni linkovi

Proces izručenja kapetana Dragana možda ispočetka


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Dugotrajna pravna bitka oko izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, mogla bi se vratiti na početak, nakon što je federalna australska sutkinja uvažila jedan od više osnova žalbe optuženog.

Sutkinja Jennifer Davies je zaključila - da je Vasiljković trebao imati uvid u korespondenciju australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga kaznena djela, unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenjem. Australskim medijima Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori je nakon toga izjavio – kako bi se novom sudskom odlukom postupak izručenja Hrvatskoj, koji traje od 2006.godine - trebao vratiti na početak.

Podsjetimo, australska vlada je nakon 6 godina pravne procedure, tijekom koje su iskaz dale i neke od žrtava, zaključila potkraj 2012.godine da se Vasiljkovića izruči.

Odluku o izručenju donio je australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare, no na nju je Vasiljković uložio prigovor zbog navodnih proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji, a što mu je djelomično usvojeno.

On je tražen radi optužnice u Hrvatskoj u vezi ratnih zločina koje je počinio kao zapovjednik specijalnih postrojbi na pobunjenom području tzv.Krajine 1991.i 1992. godine.

Tijekom više haških suđenja spomenut je u kontekstu kao čovjek doveden u Hrvatsku od strane srbijanskog DB-a (Državna sigurnosna agencija). Pogotovo na suđenju bivšim dužnosnicima DB-a Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, optuženim za formiranje, naoružavanje i ostalu logističku podršku jedinicama u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Prema hrvatskoj optužnici Vasiljković je osobno mučio zarobljenike te naređivao njihova ubojstva, a smatra ga se zapovjedno odgovornim i za ubijanje civila tijekom napada na Glinu.

Trenutno se nalazi u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu, a novo sudsko ročište o nastavku dugotrajnog procesa izručenja - najavljeno je za 22. studeni ove godine.

(VIDEO: Svjedočenje Vasiljkovića na suđenju srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG