Dostupni linkovi

Ogromna crna rupa probudila se nakon 26 godina sna


Crna rupa

Ogromna crna rupa u dubokom svemiru "probudila" se nakon 26 godina, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). ESA-in satelit Integral tijekom prošlog tjedna zapazio je provalu svjetla visoke energije koju je proizvela crna rupa koja "guta" materijal svoje zvijezde.

V404 Cygni naziv je sistema koji se sastoji od crne rupe i zvijezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, točnije, u zviježđu Cygnus ili Labud, a od nas je udaljen gotovo 8000 svjetlosnih godina. V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga promatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj postaji Mir. U ESA-i vjeruju da je do promjene najvjerojatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije prijeđena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tokom kratkog razdoblja.

"Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je iznimno, s opetovanim jarkim bljeskovima svjetla u vremenskim razmacima kraćima od jednog sata, što je nešto što se rijetkom viđa u drugim sistemima crnih rupa", rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e, naučnik zadužen za rad na projektu Integral.

XS
SM
MD
LG