Dostupni linkovi

Srbija: Problemi sa policijom zbog šala na internetu


Ilustracija
Ilustracija
Neki korisnici društvenih mreža u Srbiji imali su, ni krivi ni dužni, posla sa policijom koja nadgleda internet tragajući za prekršiocima zakona. Nekoliko građana pozvano je na informativne razgovore nakon što su pogrešno protumačene njihove rečenice na Twitteru, ali policija tvrdi da samo radi svoj posao.

Procene da u Srbiji ima skoro tri miliona korisnika Facebooka, i da bar 300.000 građana koristi Twitter, mogle bi da zabrinu domaće organe reda jer će, sudeći prema poslednjim događajima, imati pune ruke posla.

Goran Mirković, dvadesetsedmogodišnji aforističar iz Novog Sada, tri godine je bez problema komunicirao preko Twittera, da bi ga pre nekoliko dana iznenadio poziv da dođe u lokalnu policijsku upravu kako bi bio saslušan po zahtevu Granične policije zbog sumnje da je umešan u trgovinu ljudima.

“Pozvan sam na informativni razgovor zbog aforističnog tvita koji je glasio 'Najzad imam vezu na daljinu – prodao sam devojku u belo roblje',” kaže Mirković.

Kada je saznao zbog čega ga zovu, ovaj novosadski novinar i filmski kritičar objasnio je policajcima da je tokom staža na jednoj od najpopularnijih svetskih mreža imao 26.000 tvitova i da se u najvećem broju njih ne radi o realnim događajima i stvarnim ljudima.

“Osećao sam se prilično glupavo, jer tako nešto izvući iz konteksta i to na tako banalan način je krajnje apsurdno. Jer da je policija uložila bar malo truda i da se neko uopšte osvrnuo na to što piše jasno bi video da je to plod satire. Zaista je bilo potpuno suvišno da se bave mojim tvitom”, ističe Mirković.

Uprkos objašnjenju, policajci su ostali dosledni i od Mirkovića zatražili podatke o njegovim bivšim devojkama da bi proverili da li postoji sumnja da su žrtve trgovine ljudima.

Posle reakcija javnosti na ovakav tretman nedužnih korisnika Twittera ili Facebooka, iz MUP-a su se pojavila objašnjenja da policija ne nadzire dešavanja na društvenim mrežama već da samo reaguje na prijave zabrinutih građana koji su pročitali nešto što im je sumnjivo.

Ono što policija na internetu najčešće radi, tvrde nadležni, je prismotra foruma i sajtova na kojima komuniciraju hakeri, nacionalističke organizacije i fudbalski huligani.

Vojislav Gašić, stručnjak za informacione tehnologije, kaže za RSE da je nadzor interneta u cilju sprečavanja kriminala i terorizma uobičajen u celom svetu, ali da je pitanje koliko takve mere imaju efekta.

“Po sredi je komplikovanost interneta i obim komunikacija koji je dostigao ogromne razmere. Toliko je skupo i teško pratiti sve što se u tom svetu dešava da to jednostavno ne bi imalo nikakvog smisla. Tako da je, na primer, jedan potkazivač na pravom mestu daleko efikasniji i jeftiniji kada je otkrivanje bezbednosnih informacija u pitanju. Ali razumljivo je da se za pribavljanje nekih dodatnih podataka i dokaza može koristiti i internet”, kaže Gašić.

Poseban vid paranoje

Kako tvrde u MUP-u Srbije, hakeri su pod specijalnom kontrolom Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, posebno zbog rušenja sajtova zvaničnih institucija. Pod najvećom pažnjom policije su i forumi na kojima međusobno komuniciraju pripadnici nacionalističkih organizacija, a koje koriste i navijači-huligani.
Ilustracija
Ilustracija

”Preko ovih foruma, naročito uoči mitinga i važnih utakmica, policija dolazi do najznačajnijih informacija na osnovu kojih može da spreči vandalizam. Često upravo preko foruma saznajemo za njihova mesta okupljanja i mesta na kojima kriju oružje”, objasnili su za beogradsku štampu u policiji.

Praćenje huligana posao je Uprave za javni red i mir, dok se Odeljenje za borbu protiv terorizma bavi krivičnim delima na internetu usmerenim protiv države i Ustava.

”Teroristi najređe koriste internet u dogovorima za izvršenje krivičnih dela, veoma su oprezni, ali pratimo sve što bi moglo da dovede do neke značajnije informacije o njihovom delovanju”, kažu u policiji.

Bloger Tibor Jona za RSE kaže da u pravno uređenim zemljama postoji jasna procedura za nadzor komunikacija na internetu u cilju bezbednosti i borbe protiv kriminala, ali da se čini da u tom segmentu u Srbiji postoji problem.

“Da se radi na pravi način ne bi jedini ljudi koje policija privodi bili oni koji se šale, već oni koji se bave širenjem mržnje i drugim nezakonitim radnjama. Prema tome, kao i sve drugo u ovoj zemlji, i taj sistem je promašio svoju svrhu. I očigledno služi za sve drugo osim za ono za šta mu je deklarisana namena”, ocenjuje Jona.

Saslušavanje tviteraša koji su na internetu pokušali da se našale na razne teme inspirisalo je novinare satiričnog portala Njuz.net da objave naslov “Specijalci Uprave za visokotehnološki kriminal priveli grupu terorista sa Counter strike”.

“U akciji kod Vukovog spomenika na informativni razgovor privedeni su igrači Tata_Štrumf (19), Bambi (24), Waske32 (32) i BataSnajp (17). Oni se sumnjiče za pripremu ubistava šest policajaca i podmetanje bombi između kutija”, glasi šaljiva vest kojom su autori pokušali da ukažu na apsurdnost situacije u kojoj se po nekada bez razloga nađu korisnici interneta.

Koliko god mogućnost sličnih događanja u stvarnosti nekome izgledala kao komedija zabune, internet zajednica u Srbiji je uznemirena.

Aforističar Goran Mirković zaključuje da se mnogi korisnici sada boje da bi bez razloga mogli da imaju posla sa policijom.

“Ovako se stvara poseban vid paranoje da svaka glupost na društvenoj mreži može da vas dovede u problem. Naravno da u nekim segmentima treba kontrolisati internet, ali na neki drugi način a ne vezivati se za šaljive slamke. Jer zaista ne znam ko će od toga imati koristi i čemu vodi takav pristup”, ističe Mirković.

Maja Uzelac, popularna režiserka i DJ, prošle godine privedena je na informativni razgovor nakon tvita koji je policija protumačila kao pretnju vlasniku beogradskog kluba “Apartman”.
XS
SM
MD
LG