Dostupni linkovi

Policija istražuje navodne nezakonite radnje u riječkom Novom listu, nakon kaznene prijave koju su Sindikat novinara Hrvatske i predstavnik radnika u Nadzornom odboru lista podnijeli protiv uprave zbog sklapanja niza štetnih ugovora. Novi list je rijetka ptica u hrvatskom medijskom prostoru – dnevne novine koje su uspjele spojiti svoju socijaldemokratsku političku orijentaciju sa visokom razinom profesionalnosti.

Iako Novi list pozitivno posluje, zbog dugova što ga druge tvrtke u vlasništvu njegovog većinskog vlasnika imaju prema ovom riječkom dnevniku plaće kasne već dva tjedna, a počinje ponestajati i novaca za repromaterijal.

Već desetak dana traje istraga koju riječka policija provodi protiv Uprave Novog lista koju čini vlasnik Albert Faggian, predsjednik Uprave Gordan Knežević, i član Uprave Slaven Žmak.

Istraga je pokrenuta temeljem kaznene prijave koju su protiv njih podnijeli Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru, kojom ih se tereti da su potpisali brojne štetne ugovore na štetu Novog Lista.

Povjerenik Sindikata novinara u Novom listu Marinko Glavan upire prstom na većinskog vlasnika, pulskog poduzetnika Alberta Faggiana, koji osim što novac iz Novog lista preusmjerava u druge medije u svom vlasništvu – Glas Istre i Zadarski list – na nekretnine Novog lista diže kredite koji su bez kamata dosegli iznos od 26,5 milijuna kuna – oko 3,5 milijuna eura. Naravno, Faggian ne bi bio to što je bez politike i banaka.

„Cijeli ustroj naše države i društva su mu to omogućili. Pretpostavljam da Faggian nije baš dobro povezan s političarima iz Osijeka, nego sa svojima iz Pule, ali ja za to nemam nikakvih dokaza. Međutim, u najmanju ruku je neobično da mu Zagrebačka banka proda dionice Novog lista, da mu odobri kredit da kupi dionice Novog lista, a onda mu još kasnije daje i kredite za koje on pod hipoteku stavlja – opet! - nekretnine Novog lista. Meni je to neobično. Možda nekome nije, ali meni – je!“

Rješenje u rukama države

Radnici su zabrinuti i najavljuju i mogući štrajk, međutim predsjednik Uprave Novog lista Gordan Knežević kaže za naš radio kako je na sastanku u podne objavio dobre vijesti:

„Danas smo mogli objaviti kako će prvi dio plaće za radnike Novog lista biti isplaćen sutra, a da ćemo se potruditi da u vrlo kratkom roku ljudi dobiju i uskrsnicu, odnosno dio isplate za regres za godišnji odmor. Što se tiče uplata koje smo tražili, Zadarski list je u ovom trenutku uplatio cjelokupan traženi iznos, a očekujemo da će Glas Istre uplatiti tijekom dana i sutra“, navodi Knežević.

Knežević izričito odbija bilo kakvu odgovornost za stavljanje nekretnina Novog lista pod hipoteku, jer kaže da je to Faggian radio bez njegovog znanja.

U Ministarstvu kulture na naš upit odbili su – dok traju policijski izvidi - komentirati stanje u Novom listu. Novi list je uspio svoju socijaldemokratsku orijentaciju spojiti sa visokom razinom profesionalnosti. Riječki socijaldemokratski gradonačelnik Vojko Obersnel također je odbio komentirati, ali je zato rječit bio socijaldemokratski primorsko-goranski župan Zlatko Komadina:

„Novi list je više od trgovačkog društva – to je javno glasilo! I mi smo naučili živjeti s Novim listom, međutim Novi list dijeli sudbinu ovakve tranzicije hrvatskog društva da svatko može kupiti sve, pa i ono što nema veze s njegovom matičnom djelatnošću. Po onome što sam ja čuo, Novi list se može održati, prihodi i rashodi na mjesečnoj i godišnjoj razini zadovoljavaju da on izlazi i dalje“, kaže župan.

Sindikalac Glavan kaže kako je vrijeme da se konačno počne provoditi zakone, a s takvim se stavom slaže i medijski ekspert Stjepan Malović:

„Sve ono što je bilo dobro – naročito u tiskanim medijima – upropašteno je. Rješenje je u rukama države koja mora osigurati da se zakoni koji postoje provode, a da se za njihovo kršenje snosi sankcije. Bez toga nema dalje ništa!“, konstatira Malović.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG