Dostupni linkovi

Problem bezbednosti zaštićenih svedoka


Hag
Hag

MUP Srbije i Tužilaštvo nisu želeli da se oglašavaju povodom tvrdnji Fonda za humanitarno pravo da su pripadnici MUP-a Srbije, 16. aprila 2008. u Beogradu, upali u dva stana zaštićenog svedoka VS-033 u procesu Vojislavu Šešelju, bez naloga za ulazak ili neku drugu policijsku radnju.

Autor: Radovan Borović

Postavlja se pitanje koliko su bezbedni zaštićeni svedoci i pod čijom su kontrolom, i da li se ovakvim nezakonitim postupanjem stavljaju van snage postojeće procedure u saradnji institucija Srbije sa Haškim tribunalom.

Fond za humanitarno pravo traži da Tužilaštvo utvrdi po čijem nalogu je MUP organizovao potragu za zaštićenim svedokom, pod nazivom VS-033, u procesu protiv Vojislava Šešelja, budući da je reč o nezakonitom postupanju i stavljanju van snage postojećih procedura u saradnji institucija Srbije sa Haškim tribunalom.

Prema navodima iz saopštenja Fonda za humanitarno pravo, pripadnici MUP-a Srbije su, 16. aprila 2008. godine, upali u dva stana zaštićenog svedoka u Beogradu bez naloga za ulazak ili neku drugu policijsku radnju, kaže direktorka Fonda, Nataša Kandić:

...onda se, u stvari, pokazuje da je to, čak i za državu u kojoj baš vladavina prava nije na nekom zavidnom nivou, nešto previše - da policija deluje po instrukcijama haškog optuženika, a da nadležni organ, Tužilaštvo, uopšte ostaje bez reakcije...

„Takva jedna informacija koju je Šešelj izneo tokom suđenja je vrlo alarmantna i ona onda obavezuje nadležne organe odmah da preduzmu neke korake. I onda se, u stvari, pokazuje da je to, čak i za državu u kojoj baš vladavina prava nije na nekom zavidnom nivou, nešto previše - da policija deluje po instrukcijama haškog optuženika, a da nadležni organ, Tužilaštvo, uopšte ostaje bez reakcije. I nijedan drugi organ ovde ne reaguje na ono što se iznosi pred Haškim tribunalom na suđenju Vojislavu Šešelju.“

Vojislav Šešelj osporavo je na suđenju pred Haškim tribunalom verodostojnost svedoka optužbe VS 033 navodeći da je on u Srbiji devedestih godina bio osuđen zbog bombaških napada na džamiju i imovinu nesrba u Beogradu i navodeći da ti tragovi mogu razrešiti dilemu oko bombaškog napada na novinara Dejana Anastasijevića. Nataša Kandić:

„Ovde policija, znači, postupa po onome što kao neku instrukciju šalje Vojislav Šešelj. I postavlja se pitanje šta sledi iza ovoga, šta će, odakle da krene, koja instrukcija i koga će sve instrukcija da podigne na noge. Mislim da je reč o vrlo opasnom presedanu. (Ja još uvek očekujem da će oni koji ne sumnjaju da je Fond za humanitarno pravo, uputili ovaj dopis da će reagovati.)“

U MUP-u Srbije, kao i u Odeljenju za zaštitu svedoka, nadležnom za ova pitanja, nije bilo moguće dobiti odgovore na ove tvrdnje. Tamo je to više od zida ćutnje, ili je, ipak, u pitanju specifičnost posla kojim se bavi Odeljenje za zaštitu svedoka.

Zgrada Specijalnog suda za ratne zločine, Beograd
Odavno smo mi u toj priči, znamo za to i za pretnje - i to traje dugo, dugo...

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine u ovom slučaju nema ingerencija, kaže portparol Suda Bruno Vekarić, ali dodaje da će se o ovome, ali i nekim drugim pretnjama i zastrašivanjima svedoka uskoro obratiti i Kolegijum Tužilaštva za ratne zločine i sam tužilac Vladimir Vukčević:

„Naše tužilaštvo nema ingerencije nad tim. Znači MUP, odnosno služba za zaštitu svedoka MUP-a - oni obezbeđuju eventualna lica po zahtevu Tribunala u postupku pred Tribunalom. Svi očekujemo da se zaštite svi učesnici u postupku i pred Haškim tribunalom, a i kod nas. Odavno smo mi u toj priči, znamo za to i za pretnje - i to traje dugo, dugo. Znači, što se tiče toga, nije to uopšte prvi slučaj.“

Međutim, budući da je reč o nezakonitom postupanju i stavljanju van snage postojećih procedura u saradnji institucija Srbije sa Haškim tribunalom, postavlja se pitanje po čijem je nalogu MUP Srbije organizovao poteru za zaštićenim svedokom.

Iz Kancelarije Haškog suda u Beogradu, predstavnik za štampu Matias Hellman kaže da je Kancelarija upoznata iz javnosti sa pričom oko potrage za zaštićenim svedokom, ali da, kako kaže Hellman, zbog specifičnosti cele situacije i samog svedoka neće davati detaljnije komentare:

„Mi smo videli izveštaje u javnosi u vezi ove teme. Međutim, ne mogu govoriti o tome što Tribunal preduzima ili ne preduzima u vezi pojedinog svedoka, odnosno jedne specifične situacije. Naravno, u istoriji Tribunala, u suđenjima Tribunala svedočilo je više hiljada svedoka i mnogi od njih su zahtevali zaštitu na Sudu ili neke posebne zaštitne mere - i to je jedna vrlo važna stvar u Tribunalu, ali stvarno ne bi bilo korektno da govorim o jednom specifičnom svedoku i nečemu što se iznosi u javnosti. Takve stvari su vrlo osetljive i ne želim ništa reći u vezi baš ove situacije. To bi bilo nekorektno.“

* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa iInstitut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG