Dostupni linkovi

Sastanak Dinkić - Pajtić: Problem finansiranja Vojvodine nije rešen


Ilustrativna fotografija
Iako dobra namera postoji, nije došlo do suštinske promene oko problema finansiranja Vojvodine – rekli su u četvrtak predstavnci republičke i pokrajinske vlasti u Novom Sadu.

Osim razgovora i dobre namere nema značajnijeg pomaka na relaciji Beograd – Novi Sad. Ministar finansija, Mlađan Dinkić i pokrajinski premijer Bojan Pajtić su se dogovorili da je neophodno donošenje zakona o finansiranju Vojvodine. Pajtić kaže da uprkos razgovoru, Vojvodina neće odustati od tužbe pred Ustavnim sudom zbog nepoštovanja odredbe najvišeg pravnog akta o finansiranju ove pokrajine.

U narednom periodu kroz izradu zakona o finasiranju Vojvodine, konačno definisati izvorne prihode pokrajine, definisaćemo i na koji način ove nesuglasice u budućnosti preduprediti. Postupak pred Ustavnim sudom je već pokrenut i on ide svojim tokom, ali smo se dogovorili da kroz definisanje spomenutog zakona zajednički rešimo ovaj problem“, kaže predsednik pokrajinske vlade.

Ministar Dinkić, međutim, kaže da će Vojvodina dobiti više nego što je to bilo ranije.

„Pre dve godine je doneta definicija šta je to budžet Vojvodine na način koji je isto bio sporan ali se niko nije žalio Ustavnom sudu. Sada smo mi definisali na neki drugi način. Dakle, apsolutno i tadašnje ministarstvo ali i ovo, imali smo u vidu objektivne mogućnosti za finansiranje Vojvodine u okviru generalnog plana budžeta. Moje pitanje je, zašto se pre dve godine niko nije žalio Ustavnom sudu“, postavlja pitanje Dinkić.

Predsednik Centra za regionalizam, Aleksandar Popov kaže da je osnovni problem u tome da se ustav i zakoni selektivno primenjuju.

„Stvar ide u pravcu nagodbenjaštva: prave se nagodbe između pokrajinskih i republičkih političara, što je posebno interesantno sada kada su različite stranke na vlasti u Vojvodini i na nivou republike. Mi imamo ustav takav kakav je, i imamo tamo odredbu od sedam posto za budžet Vojvodine, međutim ta odredba već godinama se ne poštuje. Prema tome, nama niti zakoni niti ustav nešto znače već je sve stvar činjenice ko je jači u toj političkoj borbi. Ovo nikako nije dobro, ovo bi trebalo da bude stvar automatizma a ne nagodbe“, naglašava Popov za RSE.
XS
SM
MD
LG