Dostupni linkovi

Poruka za BiH: Za evropski put potrebno raditi više


Sa obilježavanja Dana Evrope u Prnjavoru
Sa obilježavanja Dana Evrope u Prnjavoru
Prnjavor je na jedan dan bio je središte Evrope u Bosni i Hercegovini. U organizaciji Evropskog pokreta BiH u povodu Dana Evrope, u tom gradiću okupili su se visoki predstavnici Evropske unije i međunarodne zajednice, ambasadori evropskih i susjednih zemalja, te državni i entitetski funkcioneri. Uručen je i veliki broj nagrada za doprinos evropskim integracijama, ali i poslata poruka da svi zajedno, a posebno političari, trebamo više raditi za put BiH ka članstvu u EU.

Prnjavor je ove godine odabran vrlo simbolično za obilježavanje Dana Evrope u organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini. U tom gradiću živi sedamnaest različitih nacija, te zbog toga i nosi nadimak Mala Evropa.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko upravo Prnjavor navodi kao primjer da je toliko željeni kompromis potreban za nastavak evropskih integracija svakako moguć.

„Oni su dobar primjer kako se može živjeti zajedno, kako se može raditi zajedno, a da niko ne gubi svoj identitet. Ima tu Čeha, Slovaka, Ukrajinaca... Nikad niko nije izgubio svoj identitet. To je lijep primjer kako se može“, istakao je Incko.

No, govoreći o realnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Incko je bio prilično nedorečen u ocjeni kada bi BiH mogla postati članicom Evropske unije.

„Ja mislim da u Bosni i Hercegovini situacija, naravno, nije optimalna, pogotovo sada u Federaciji, neke institucije ne mogu da rade u punom kapacitetu. Međutim, institucije ipak rade, institucije ipak postoje i mora se podržavati njihovo funkcionisanje. Ja sam lično u nekom smislu za to da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata, vrlo brzo, a članstva malo kasnije. Ako bi BiH dobila status kandidata – po mom mišljenju – relativno lako, onda bi počela transformacija cijele države, cijelog društva, a ta transformacije je najvažnija. Članstvo je, naravno, lijepo, ali je transformacija mnogo važnija.“

Lider Evropskog pokreta Predrag Praštalo mišljenja je da je Bosna i Hercegovina istovremeno i vrlo blizu i jako daleko od članstva u Evropskoj uniji.

„Ja ću reći – u isto vrijeme smo tako blizu, a tako daleko. Blizu smo zato što postoji dobra volja Evropske unije i međunarodnih subjekata u Bosni i Hercegovini da nam se što više pomogne. Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u Evropskoj uniji, nas tamo očekuju i s nestrpljenjem čekaju da mi napravimo neke konkretne korake. Daleko smo zato što nas najviše politički faktor ometa na tom putu, zato što ne postoji konkretna i jasna politička podrška procesu evropskih integracija. Nažalost, ja nakon osam godina djelovanja u procesu evropskih integracija, mogu odgovorno da tvrdim da većina bh. političara samo deklarativno podržava proces evropskih integracija, a konkretno, na terenu – zakazuju“, rekao je Praštalo.

Uručena priznanja

A u Evropskom pokretu su ove godine uručili priznanja onima za koje su stava da podržavaju evropske integracije. Tako je za evropskog političara u Bosni i Hercegovini u 2013. godini proglašen predsjedavajući državnog Predsjedništva Nebojša Radmanović. U konkurenciji političarki to priznanje je pripalo delegatkinji Doma naroda državnog Parlamenta Borjani Krišto. Za najtolerantnijeg političara proglašen je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, a za ministra godine je izabran Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Šarović kaže da zaslugu za priznanje snose i službenici ministarstva na čijem je čelu.

„Ovo ministarstvo je tokom 2012. godine učinilo određene pomake na evropskom putu. Uvjeren sam da ćemo u 2013. biti bolji i da ćemo uraditi više posla. Ja sam zaista opredijeljen za tako nešto. Rekao sam kad sam dolazio na ovo mjesto da ću ovaj posao da radim pošteno i najbolje što budem mogao. Naravno, uvijek ima boljih, ali ja ću se truditi da rezultat iz 2012. popravim, ne radi nagrada, nego radi opšteg dobra našeg cjelokupnog društva.“

Za evropskog gradonačelnika regiona izabran je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Priznanje su od medija dobili BH Radio 1 i novinska agencija FENA. Za novinara godine u regiji proglašen je Mislav Bago, novinar hrvatske Nove TV. Bago, zahvalan na priznanju, kaže da se novinarstvom ipak ne bavi zbog nagrada. Iznio je i svoj pogled na evropske integracije u regionu.

„Kad je Evropa prosperirala, bilo je lako pričati o Evropi – svi su vidjeli popločene zlatne ulice gdje bi trebalo doći. Neće biti zlatnih ulica, nećemo spavati pod baldahinima, nećemo jesti srebrnim beštekom. Da, užasno je teško, jer kad ljudi vide da je neko četiri-pet godina u krizi, a to je Evropska unija, a neko ti govori da trebaš u Evropsku uniju, ne vidiš smisla. Ipak, mislim da je danas Evropska unija jedna uređena zajednica. Pitanje je kako bismo mi svi izgledali, uključujući Hrvatsku, da nismo otišli na taj put – koliko bismo bili manje uređeni, više korumpirani, a i više frustrirani građani. Kod vas će to trajati dugo, bit će vam teže nego nama, ali mislim da se to u konačnici isplati“, istakao je on.

Uručena su i mnoga druga priznanja, no pored toga, sa skupa je otišla ipak jedinstvena poruka, da članstvo u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu nema alternativu. Što prije se političari odgovornije posvete tome pitanju, lakše će dolaziti i do kompromisa, ali i do bržeg rješavanja mnogih životnih pitanja građana.
XS
SM
MD
LG