Dostupni linkovi

Prlić na privremenoj slobodi zbog smrti brata


Bivši predsjednik Vlade tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosna Jadranko Prlić, koji je pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom na 25 godina zatvora, nalazi se na privremenoj slobodi.

U Mostaru je u srijedu prisustvovao posljednjem ispraćaju brata Dražana Prliću, 52-godišnjaka koji je iznenada preminuo 11. septembra.

Prlića je dočekalo nekoliko novinarskih ekipa, ali su bile prisutne i mjere osiguranja, tačnije, policajci u civilima.

Foto: Mirsad Behram
Foto: Mirsad Behram

Izjava nije bilo, što je – kako nam je objašnjeno – u skladu sa pravilima Haškog tribunala.

Jadranko Prlić je 29. maja 2013. godine, zajedno sa još petericom vojnih i političkih lidera tzv. Herceg-Bosne – Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem - prvostepenom presudom pred Haškim sudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Jadranko Prlić, bivši premijer tzv. HR HB nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora; bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.onačna presuda se očekuje u junu 2017. godine.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG