Dostupni linkovi

Priznanja zaslužnima u procesu europskih integracija


Dobitnici prizanja, veleposlanici Miroslav Mojžita i Urlike Maria Knotz, te kardinal Vinko Puljić na uručivanju priznanja, Sarajevo, maj 2012.
Povodom Dana Europe, Europski pokret BiH dodijelio je tradicionalna priznanja pojedincima koji su dali doprinos približavanju Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija.

Nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Međureligijskog vijeća BiH, kardinal Vinko Puljić, primajući priznanje za toleranciju i razumijevanje, zahvalio se Europskom pokretu BiH što je prepoznao i vrednovao njegov rad. Ponovio je svoje stavove da podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU.

„Nadam se ćemo u tom procesu evropskih integracija učiniti da Bosna i Hercegovina, kao država, bude na svoj način paradigma za Evropu. Evropa u svojoj različitosti traži put ujedinjenja i stvara put ujedinjenja. Smatram da u tu Evropu u toj različitosti treba posebno unijeti vrednote različitosti i poštivanja korijenja, a prihvaćanja onog što možemo zajedno učiniti za dobro čovjeka i čovječanstva“, kazao je Puljić.

Kardinal Puljić je također istakao da se nada da će Bosna i Hercegovina kroz europsku integraciju opstati kao zemlja različitih naroda i kultura.

„Da u njoj bude ne samo prvi program gospodarski, nego da bude i drugi program, a to su ta ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo, i na neki način otvaranje duhovnih i moralnih vrednota. Smatram da mi, u svojoj različitosti, možemo i trebamo doprinijeti da obogatimo Evropu svojom prisutnošću“, izjavio je on.

Poziv kompletnom bh. društvu

Orden Europskog pokreta za zasluge u procesu europskih integracija otišao je u ruke veleposlanika Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžite. Veleposlanik Mojžita ističe da mu je ovo priznanje posebno drago jer dolazi od nevladinog sektora. Nevladin sektor imao je veliki doprinos u približavanju njegove zemlje EU.

Predrag Praštalo i Vinko Puljić
Predrag Praštalo i Vinko Puljić
„Mi Slovaci smo dosta kasnili u Evropsku uniju u poređenju s našim komšijama, ali smo stigli na vrijeme, kada je deset zemalja ušlo u Evropsku uniju 2004. godine. Moram da kažem da su veliki dio posla uradile nevladine organizacije koje su mobilizirale ne samo društvo, već su dale i podstreka političarima koji u to nisu bili sigurni. Dakle, nevladin sektor može puno toga da uradi. Mislim da je Evropski pokret u BiH jedna od takvih organizacija, koja puno radi na tome“, kaže slovački veleposlanik.

„Mi smo u prilici da zahvalimo gospodinu Mojžiti, kao doajenu, kao čovjeku koji je učinio mnogo toga na razvoju prijateljskih odnosa Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine, na podršci koju Slovačka kao samostalna država, ali i kao članica Evropske unije, odnosno članica Višegradske grupe, na najkonkretniji način podržava Bosnu i Hercegovinu. Svima nam je poznato da je Slovačka imala i svog diplomatu kao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i koliko je Slovačka uradila za BiH“, rekao je predsjednik Europskog pokreta BiH Predrag Praštalo.

Plaketu Europski prijatelj BiH dobila je veleposlanica SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz. Njemačka je mnogo učinila na obnovi Bosne i Hercegovine i njenom napretku, stoji u obrazloženju nagrade. Veleposlanica Knotz je kazala da ovo priznanje ne pripada samo njoj nego i njenim prethodnicima i njemačkoj politici u cijelosti.

„Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu u EU. Ovo jeste i ostaće lajtmotiv naše politike. Raduje me da je Bosna i Hercegovina u ovoj godini načinila napredak na putu prema Evropskoj uniji. Međutim, mnogo toga se još mora učiniti. Za uspješno savladavanje puta nije dovoljno usvajanje ovog ili onog zakona. Ovo prije svega zavisi od određene političke kulture, odnosno zajedničke vizije i sposobnosti za povjerenje, dijalog i kompromis. Ovo se, naravno, zahtjeva od političkih elita, ali ne samo od njih. U zemljama osnivačima EU veoma rano se prepoznalo da evropski projekt može postati uspjehom samo kada i stanovništvo, kada građani u tome sarađuju“, kazala je njemačka veleposlanica.

Predsjednik Europskog pokreta BiH Predrag Praštalo informirao je javnost o drugim aktivnostima ove organizacije. Jedna od njih je Europska rezolucija koju je ova organizacija uputila u Parlament BiH.

„To je ustvari poziv kompletnom društvu Bosne i Hercegovine da se uključimo u proces integracija, da stvorimo jedan jak evropski lobi. Ako ova rezolucija bude prihvaćena od predstavnika političke vlasti Bosne i Hercegovine, izvršne vlasti i ostalih dijelova društva, siguran sam da možemo proces evropskih integracija ubrzati barem za dvije do tri godine dana“, naveo je Praštalo.

Europski pokret je također pozvao Parlament BiH da 9. svibanj - datum obilježavanja Dana Europe - uvrsti u državne praznike.
XS
SM
MD
LG